OTKRIVAMO ZLATAR I NOVU VAROŠ

Planina Zlatar proglašena je vazdušnom banjom, a nakon naše posete možemo da potvrdimo i "banjom za dušu i telo". Prelepe livade i jezera okružene omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime, najveći broj sunčanih dana u Srbiji, blagotvorni vazduh i beskrajni vidici su utisak koji nosimo sa boravka na ovoj planini. Od Beograda, Zlatar je udaljen oko 4 sata vožnje odnosno 250 km.
Godinama unazad smo boravak na planini vezivali za Zlatibor i njegovu bližu okolinu, o čemu smo pisali u nekim ranijim tekstovima. Posetili smo Dobroselicu, Sirogojno i Gostilje i njihovu prelepu okolinu. Kada smo krenuli ka Zlataru najviše nam se svidelo to što su predeli bogati šumom i što su manje urbanizovani. Sličan osećaj imali smo prilikom posete Divčibarima, i upoznavanju sa planinom Maljen. 
Klima Zlatara, biljni i životinjski svet i autentična priroda, svrstavaju je u red planina sa izuzetnom turističkom vrednošću, i sjajnim mestom za odmor i uživanje. 
Smeštajnih kapaciteta ima dosta, a pored apartmanskog smeštaja u manjim porodičnim kućama kojih najviše ima duž stare ski staze i žičare, veliki broj apartmana nalazi se na putu koji vodi ka starom Rehabilitacionom centru Zlatar, koji na žalost, već godinama ne radi. Takođe, postoje i hotelski smeštaji: Zlatarski biseri, Panorama i Zlatarski zlatnik kao najpoznatiji i sa najviše sadržaja za goste.
Jedna od značajnih lokacija koju smo posetili na Zlataru, bio je manastir Sv. Kozme i Damjana, koji se nalazi u selu Vodena poljana, nedaleko od Šumske kuće i najvišeg vrha Golo brdo, na 1627 metara nadmorske visineCrkva brvnara izgrađena je od drveta i potpuno je jedinstvena. Donji deo crkve urađen je bez ijednog eksera - onako kako se nekada gradilo, takozvanim uklapanjem. 
Specijalni rezervat Uvac je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja i jedan od dodatnih razloga za posetu Zlataru. U kanjonskoj dolini reke Uvac sa njenim pritokama su formirana tri prelepa jezera: Uvačko, Zlatarko i Radoinjsko. 
Tokom boravka na Zlataru, posetili smo Kokin brod i uživali u pogledu na Zlatarsko jezero koje je u tom trenutku imalo značajno niži vodostaj od uobičajenog. Ali, to nije umanjilo lepotu pejzaža koji ga okružuje. 
Na Zlatarskom jezeru napravili smo kraću pauzu za kafu, a nakon toga se uputili ka Radoinjskom jezeru, odnosno etno selu Vraneša koje je takođe veoma blizu, i lako dostupno dobrim asfaltnim putem. Nažalost, kompleks je zatvoren i napušten, što smo znali, pa smo se sa parkinga odmah uputili ka vidikovcu do koga postoji slabo obeležena pešačka staza. 
Nakon 20 minuta hoda lako prohodnim putićem koji delom ide kroz šumu, prateći drvene putokaze, dolazimo do vidikovca na prelepe meandre i uživamo u pogledu. U povratku, put se račva i dodatni putokaz dovodi na s do drugog vidikovca. 
U tom delu toka, reka ne pravi posebno interesantne meandre, ali nas zato dočekuje nekoliko beloglavih supova koji su kružili sve vreme iznad nas. Uživali smo u bliskom susretu sa ovako fascinantnom i retkom pticom.
Pored prirodnih lepota zbog kojih je specijalni rezervat Uvac dobio status zaštićenog dobra, i Zlatar ima veoma veliki potencijal kao turističko mesto. Za sve ljubitelje prirode, sve koji vole manje urbanizovana planinska mesta, Zlatar, Tara ili Divčibare pravi su izbor. Zlatar ima već veliku ponudu smeštaja za turiste, ali će se u narednom periodu sigurno dodatno razvijati. 

Za turiste, ponuda svega je dovoljno dobra da se mogu zadovoljiti sve potrebe pogotovo imajući u vidu da je Nova Varoš udaljena svega par kilometara od centra Zlatara. 
Tamo smo po preporuci lokalaca odlazili na tradicionalni burek sa mesom ili sirom, da dopunimo rezervoar gorivom, obavimo manju nabavku, ali i upoznamo mesto. Prošetali smo glavnim ulicama Svetog Save i Karađorđevom, videli Hram Svete Trojice, Skender pašinu džamiju kao i Trg Petra Bojovića. Takođe, iskoristili smo priliku da Novu Varoš vidimo i sa visine, sa nove ski staze.
Posetili smo i mnoga interesantna mesta u okolini planine Zlatar o čemu ćemo pisati u narednim tekstovima na Weekend Serbia blogu.

Mapa puta: Beograd - Nova Varoš - Zlatarsko jezero - Radoinsko jezero  -  manastir Sv. Kozme i Damjana   

Коментари

Translate