IZVOR REKE GRZE I MANASTIR LEŠJE


Tragajući za novim, neistraženim predelima Srbije koje bismo mogli da posetimo, došli smo do neverovatnih fotografija iz okoline Paraćina. Netaknuta priroda, i ne toliko promovisana destinacija za jednodnevni izlet, ali i višednevni odmor – izvor reke Grze sa okolinom.
Istražili smo područje u blizini, i shvatili da imamo dobar plan za jednodnevni izlet. Ostalo je samo da to i realizujemo.

Izvor reke Grze
Retko gde ćete naći takvu neverovatnu prirodu, osveženje od gradske vreve kao u podnožju Južnog Kučaja na izvoru reke Grze. Grza je reka u istočnoj Srbiji duga 23 km. Nastaje od reka Ivanštice (Gornje Grze) i Velike Čestobrodice, između turističkog naselja Grza i sela Izvor. Reka Grza je leva pritoka reke Crnice, koja protiče kroz Paraćin i zapadno od grada se uliva u Veliku Moravu.


Reka Grza ima neverovatnu zelenkastu boju i nakon vrela koje čine brojne  prelepe kaskade, voda u nastaku toka formira gornje i donje jezero. Voda je veoma čista i hladna, a bogata je i ribom. Ovaj prelepi park prirode, dovoljno je uređen za prijatan boravak svih posetilaca – od najmlađih do najstarijih. Uz gornje jezero sa svih strana, kao i uz samo vrelo, napravljene su brojne klupe i stolovi koji obezbeđuju prostor za odmor i uživanje u prirodnim lepotama. 


Svuda su postavljene oznake, koje posetiocima daju dovoljno informacija. Staze su lepo uređene i obezbeđene. Označene su staze koje vode do vidikovaca i manje pećine, sa minutažom koja je potrebna da se do tih lokacija i dođe.


Ukoliko planirate da na izletu sami organizujete ručak, i napravite ribu ili meso na roštilju, uz reku Grzu imaćete za to savršen ambijent. Obrok spreman na obali, uz žubor vode i netaknutu prirodu će svakako biti poseban.

Ukoliko ipak više volite da uživate u tome da neko za vas sprema hranu, na svega 4 km od Donjeg jezera  se nalazi Hotel Koliba. Sjajno mesto na kome možete napraviti pauzu za ručak ili kafu. Restoran ima veliku ponudu hrane, po prihvatljivim cenama. 


Nemojte propustite da probate pastrmku sa lokaliteta. Ukus je fantastičan. Ukoliko imate uslove za transport, svežu pastrmku možete kupiti u restoranu.
Više informacija: http://www.koliba-grza.co.rs/

Manastir Lešje

Manastir Lešje,  odnosno manastir Pokrova Presvete Bogorodice, nalazi se iznad sela Lešja, desetak kilometara jugoistočno od Paraćina. Manastir Lešje potiče iz srednjeg veka, ali je njegov nastanak teško bliže odrediti. Manastirska crkva je iz sredine XIV veka i predstavlja najstariju građevinu tog tipa u Pomoravlju.



Njeni temelji su otkriveni 1923. godine, na obroncima planine Baba, smešteni na omanjoj zaravni, zaštićenoj oštrim stenama sa istočne strane. Na njenim ruševinama je početkom XXI veka podignuta nova crkva, tako da je Lešje danas aktivan i veoma lepo uređen ženski manastir.



Ruševine manastira Presvete Bogorodice su proglašene Spomenikom kulture od velikog značaja i danas se nalaze pod zaštitom Republike Srbije, u sklopu zaštićene spomeničke celine Petruška oblast.



Više informacija možete pronači na sajtu: http://www.manastirulesju.org.rs/m

O tome kako izgleda manastirski kompleks i pogledu koji se sa njega pruža na okolinu, pogledajte na video snimanom iz vazduha: YouTube video 

Ukoliko vas put navede na ovaj deo Srbije, pronađite dovoljno vremena da posetite ove lokalitete.

Plan puta Beograd – Manastir Lešje – izvor reke Grze pomoćiće vam da se lakše snađete i kvalitetnije procenite potrebno vreme:



Pogledajte i ostale ideje za vikend putovanja. Uživajte u otkrivanju prirodnih lepota Srbije!


Коментари

Постави коментар

Translate