IZLET U DOLINI REKE GRADAC

Spomen-park Vidrak, Manastir Lelilć, Manastir Ćelije, Eko-domaćinstvo Skok po skok

Za okolinu Valjeva, i kanjon reke Gradac smo čuli mnogo lepih priča od prijatelja koji vole da idu na pešačke i planinarske ture po Srbiji. Prvi vikend koji nam je bio slobodan iskoristili smo za izlet i odlučili da obiđemo nekoliko interesantih lokacija u tom kraju.


Najudaljenija tačka je od Beograda, Manastir Lelić nalazi se na nešto više od 100 km, a putovanje do tamo traje oko dva sata.

Prvu lokacija do koje smo došli je Spomenik borcima Revolucije (Valjevac) koji se nalazi na najdominantnijem mestu iznad grada Valjevo, na brdu Vidrak. Sa poznatog spomen-parka Vidrak se pruža veličanstven pogled na  Valjevo i okolinu. 


Nakon obilaska spomen-parka, nastavili smo putovanje prema najudaljenijoj tački današnjeg putovanja – Manastir Lelić i Manastir Ćelije.


Manastir Lelić nalazi se u istoimenom selu blizu Valjeva. Manastir je zadužbina Vladike Nikolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića.


U okviru kompleksa manastira nalazi se i njegova rodna kuća, koja je pretvorena u muzej. Ulaz je slobodan.

U vreme naše posete Manastiru Lelić, sreli smo se sa velikom grupom turista koja je u organizovanoj pešačkoj turi uputila uz reku Gradac do Etno-ekološko domaćinstvo "Skok po skok". Tu smo ih ponovo sreli.


Gradac je jedna od najčistijih reka u Evropi. Gradac je reka ponornica koja izvire ispod planine Povlen, a posle nekoliko kilometara ponire i ponovo izbija kod sela Bogatića, odakle do Ćelija teče kroz krivudavu klisuru, pravi luk oko manastira i odlazi prema Valjevu, gde se uliva u Kolubaru.

Najduže smo se zadržali u Etno-ekološkom domaćinstvu "Skok po skok" koje se nalazi u Kanjonu reke Gradac (u blizini Manastira Ćelije) do koga se može doći peške ili nekim terenskim vozilom. Iskoristili smo priliku za odmor i rekreaciju i upoznvanje sa istorijom i kulturom ovog kraja. 


U sklopu domaćinstva je i restoran koji nudi stara srpska jela, kao i svežu ili pastrmku na žaru. Takođe, u domaćinstvu se može kupiti domaće brašno i rakija.


Sa nama je bila i velika grupa turista-pešaka koje smo ranije sreli, a koji su tu pravili pauzu. Nakon njihovog odlaska, nas nekoliko je ostalo sa domaćinima i uživali smo u potpunom miru i tišini i netaknutnoj prirodi.


Obišli smo i Manastir Ćelije koji se nalazi odmah iznad etno-domaćinstva. Današnji materijalni ostaci manastirskog kompleksa su nastali u 19. veku i kasnije. Više informacija: www.celije.org.rs


U kompleksu se nalazi Hram svetih arhangela Mihaila i Gavrila i Hram Trocrkva.

Šta još možete videti u blizini?

Istorijski spomen kompleks Brankovina je zaštićena kulturno-istorijska celina, sa statusom znamenitog mesta po zaslužnim ličnostima, njihovim spomenicima i zadužbinama.
Detaljnije pročitajte na www.brankovina.rs

Posetu Brankovini smo ostavili za neku narednu priliku jer zahteva dosta vremena.

Kako stići do tamo?


Da li vam se svideo predlog za izlet? 

Коментари

Постави коментар

Translate