POSETILI SMO DOBROSELICU i OKOLINU


U nekom od prethodnih tekstova o prirodnim lepotama u okolini Zlatibora, na Weekend Serbia blogu pisali smo o poseti Stopića pećini, Gostiljskim vodopadima, ali i o Muzeju na otvorenom, Sirogojno. U tom delu Srbije uživali smo u poseti Potpećkoj pećini, kada smo iskoristili priliku i obišli i Terzića avliju. 

Pored turističke ponude samog Zlatibora koja je bogata, u neposrednoj blizini, uz malo planiranja i vožnje autom, lako ćete otkriti i neko drugačije, nama još lepše lice ove popularne planine.

Dobroselička prerast

U podnožju južnog oboda Ravnog Tornika, na lokalitetu Točkovica u Dobroselici nalazi se Prerast. U narodu poznata kao Točkovička pećina, Šupljica ili Dobroselička prerast.


Prerasti predstavljaju prirodne kamene mostove i poslednje stadijume u životu jedne pećine. Pećinski kanal je dugačak 48, širok 12 i visok na gornjem ulazu 12, a na donjem 16 metara. Kroz Prerast protiče mali potočić koji povremeno i presuši, jer ga u vreme naše posete i nije bilo. Dobroselički Prerast, spada među šest najvećih prirodnih kamenih mostova u celoj Srbiji i nalazi se na listi nacionalnog geonasledja.

Crkva u Dobroselici

U centru sela Dobroselice smeštena je crkva brvnara, posvećena proroku Iliji koja se nalazi pod posebnom zaštitom države i uživa status kulturnog dobra.. Crkva je sagrađena 1821. godine, a prema legendi, podignuta u toku jedne noći, i to tako što su je vernici preneli na svojim konjskim zapregama sa susednog brda Crkvine, koju su Turci nameravali da zapale narednog jutra.



Crkva je malih dimenzija, širine 5 i dužine 8 metara, što uz niska ulazna vratanca čini da bude jedna od najreprezentativnijih bogomolja ovog tipa. Posebnu atrakciju za posetioce predstavlja ikonostas od obojenih dasaka na kome se nalaze dominiraju ikone Bogorodice i Hrista sa baroknim krunama na glavama.
 
Pauza za ukusan obrok – kafanska četvrt
Imajući u vidu da uz sam magistralni put nema nikakvih objekata, deo koji se zove Borova Glava svakako ćete uočiti. Na prostoru od svega 70-80 metara nalaze tri kafane. Po preporuci čestih putnika po ovim krajevima, u kafani Borova Glava, treba da probate jagnjetinu, najbolju na celom Zlatiboru, u kafani Zora probajte roštilj ili kuvana jela, a u Krčmi kod Zore najpoznatija je komplet lepinja koja se služi sa kiselim mlekom za koju smo se i mi odlučili. Lep, ukusan i kaloričan obrok.


U neopsrednoj blizini nalazi se i smeštaj i neobična umetnička Galerija Kovačević koju treba posetiti ukoliko ste ljubitelji umetnosti.


Pogledajte lokacije koje smo posetili i o njima pisali na Google mapama:  Dobroselička prerast, Crkva u Dobroselici i kafanska četvrt da zadovoljite glad su na linku.


Šta još možete videti u blizini?

Vodice je naselje smešteno na obe obale reke Rzav, okruženo planinskim vrhovima Tornika, Čigote i Murtenice i predstavlja pravi raj za sve zaljubljenike u netaknutu prirodu.



Коментари

Translate