POSETILI SMO MORAVSKE KONAKE I JAGODINU

Inapirisani emisijom "SAT-ovo vikend putovanje" organizovali smo jednodnevnu posetu Jagodini, a na putu do tamo svratili smo i u Etno-selo Moravski konaci. Od Beograda se stiže veoma lako i brzo. Etno-selo je udaljeno 100 km auto-putem E-75  od Beograda i nalazi se na 2 kilometra od izlaza Velika Plana, na magistralnom putu ka Žabarima, odnosno Požarevcu.

Na samom ulazu u etno-selo nalazi se crkva posvećena Svetom Nikoli.

Crkva Sv. Nikole
Na sredini kompleksa dominira zgrada restorana, a oko nje se nalazi jezero sa nekoliko ostrva međusobno povezanih drvenim mostićima. Na dva ostrva se nalaze etno soba, izložbeni prostor starog nameštaja i kafedžinica u kojoj se služe domaći slatkiši i ručno melje kafa.

Moravski konaci - restoran

Moravski konaci - vodenica
Više informacija na http://www.etnoselo.rs/  

Etno-selo Moravski konaci je lepo osmišljeno. Iskoristili smo priliku da obiđemo sve sadržaje kompleksa, napravili kafe-pauzu, i produžili putovanje dalje ka Jagodini. Do odredišta nas je deliko 50 km auto-puta i oko 40 minuta vožnje.

Imali smo ideju da posetimo izletište Potok u okviru koga se nalaze: ZOO park, Muzej voštanih figura, park Đurđevo brdo i da prošetamo centrom grada Jagodina.

Pošto smo putovali sa decom, ZOO park je bio glavna atrakcija izleta. Lepo je uređen, održavan, i ima preko 150 životinja. Posetiocima su na raspolaganju i drugi prateći sadržaji, od ponude hrane i pića do suvenira.Dovoljno da se deca i mi lepo provedemo.

ZOO vrt Jagodina

ZOO vrt Jagodina - park

Više informacija na: http://www.zoovrtjagodina.rs/

U neposrednoj blizini, nalazi se i Muzej voštanih figura, jedini u Srbiji (a šesti u Evropi). Muzej ima preko 30 eksponata i figura od voska poznatih ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, sporta. 

figura: Vuk Bojović

figura: Novak Đoković

Uz ulaznicu se dobija i stručno vođenje što posetu čini dodatno interesantnom. Neke figure izgledaju neverovatno autentično, kao npr figura Vuka Bojovića, dok ima i onih koje „nisu ispale baš dobro“ kao što je slučaj sa figurom Novaka Đokovića ili Vlade Divca. Svakako, i ovo treba videti uživo pa prosudite sami.
U blizini se nalazi i poznati Akva park i poznati vodopad koji prilikom naše posete polovinom februara nije radio i bio je ukrašen novogodišnjom rasvetom.

Vodopad

Gradski park Đurđevo brdo je veoma lepo uređeno izletište sa dosta staza za šetnju, klupama za odmor i dečijim zabavnim parkom. U parku postoji i letnja pozornica sa velikim amfiteatrom na kome se održavaju razne manifestacije. Iako smo bili van sezone, sve je bilo lepo uređeno a u parku je bilo dosta posetilaca. Iskoristili smo priliku da se odmorimo, a deca da se zabave i svi zajedno uživali u prolećnom danu.


Panorama Jagodine i okoline

Iznad parka Đurđevo brdo, na uzvišenju,  postoji par popularnih restorana sa dobrom ponudom domaće hrane, pristupačnim cenama i odličnim pogledom na Jagodinu i okolinu.


Mapa puta:  Beograd - Moravski konaci - Jagodina



Da li vam se svideo predlog za izlet? 

Ostavite komentar, pitanje ili pošaljite predloge šta da obiđemo neki od narednih vikenda!


Коментари

Translate