PEŠAČKA TURA DIVČIBARE

Divčibare su gradsko naselje i poznato je turističko mesto grada Valjeva. Nalaze se na planini Maljen, na oko 980 m nadmorske visine, a najviši vrh se nalazi na 1.095 metara.

Visoravan je dobila naziv Divčibare ili devojačke bare u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila, u nabujaloj Crnoj kamenici.



U središtu naselja, nalazi se Divčibarska crkva ili crkva svetog Pantelejmona i predstavlja polaznu tačku za većinu turista. 

Zbog blagih padina i uspona, poseta Divčibarama je idealna za šetnju, pešacke ture i planinarenje. Pešačke staze su označene planinarskim oznakama na stablima drveća, banderama ili stenama – crvenim krugom sa belo obojenim središtem dok su na početku staza i na raskršćima drveni putokazi. 
Staze su napravljene tako da zaista možete upoznati svaki kraj Divčibara i  bez mnogo zamora opustite i uživate u prelepoj prirodi i ništa manje lepoj arhitekturi.
Postoji 6 staza koje polaze od centra naselja i vode do fantastičnih delova Divčibara do kojih  peške možete stići za 45 minuta:  Golubac, Paljba, Ljuti krš, Velika pleća, Crni vrh, 
(i višesatna tura) Vrhovi Divčibara.

Prilikom naše posete od 6 staza koje su obeležene na Divčibarama, mi smo osvojili dve: Centar – Vrh Paljba i Centar – Ski staza Crni vrh.

Vrh Paljba nalazi se na 1051 m.n.v. i sa njega se na jednoj strani vide Maljenski vrhovi: Golubac, Stražara, Kraljev sto i Crni vrh i izmedju njih cela visoravan Divčibare. Na drugoj strani se vide planine: Povlen, Magleš, Jablanik i Medvednik. Pogled je odlična, pogotovo po sunčanom danu. Prilkom naše posete, vreme je bilo promenljivo, ali se sa vrhova pružao veoma dobar pogled koji fotografija ne može da dočara.

Pešačka mapa: Centar Divčibara – Vrh Paljba 

Crni vrh se nalazi na 1096 m.n.v. je po visini drugi Maljenski vrh, ali se zbog blizine nametnuo najvišem vrhu Kraljevom stolu koji je udaljeniji od centra Divčibara. Sa Crnog vrha se pružaju odličan pogled na: Suvobor, Kablar, Ovčar, Zajčicu i Subjel, a kad je vedro u daljini se vide Golija, Kopaonik, Zlatibor, Tara i Zvijezda. 


Pešačka mapa: Centar Divčibara – Ski staza Crni vrh  

Treća pešačka staza nije među ranije pomenutim, a dovela nas je do mesta na kome smo napravili dužu pauzu – nov i lep hotel na Divčibarama – Hotel Heba.


Pešačka mapa: Centar – Hotel Heba  

Pošto smo tu napravili pauzu za ručak, uverili smo se da je hrana sjajna, kao i usluga. U ponudi su meniji sa obilnim porcijama, ukusnom domaćom hranom a sve po pristupačnim cenama.



Više informacija: Hotel Heba Divčibare  hebadivcibare.rs

Šta još možete videti?

Vodopad Skakalo se nalazi na Divčibarama, nedaleko od puta koji od Mionice vodi ka ovoj planini. Vodopad Skakalo je formiran na reci Manastirici i visok je 30 metara.

Na putu ka Crnom vrhu Divčibara, raste neobično stablo bora - Drvo ljubavi, za koje se veruje da ima posebne moći. Od davnina su ljudi dolazili do drveta verujući da je sveto. Njegov čudan oblik podseća na dva zagrljena stabla, kao da potvrđuje da je LJUBAV najveća sila na svetu! Otkrivamo lokaciju!


Kako do Divčibara?

Od Beograda do Divčibara se najbrže stiže Ibarskom magistralom preko Stepojevca, Ćelija i Mionice. Iako se nalaze na manje od 120 km udaljenosti od Beograda, putuje se skoro dva ipo sata. Čim se isključi sa Ibarske magistrale put nije prometan i vozi se kroz lepe,i živopisne predele sve do Divčibara.

Mapa puta:  Beograd – Divčibare  

Da li vam se svideo predlog?

Коментари

  1. Hotel Heba je sjajan, imali smo priliku da provedemo nekoliko dana u novembru prošle godine. Sobe su manjih dimenzija, ali su usluga, osoblje i hrana odlični.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ste zadovoljni Hotelom. Mi smo prilikom jednodnevne posete, samo svratili na ručak i uverili se u to da je hrana ukusna, porcije obilne a usluga odlična pa prihvatljivim cenama, baš kako su nam prijatelji koji su nas tamo uputili i preneli utisak.

      Избриши

Постави коментар

Translate