JEDNODNEVNI IZLET NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Prvi slobodan vikend u aprilu, iskoristili smo za boravak u prirodi. Plan je bio posetiti više interesantnih lokaliteta u podnožju Fruške gore:

Srpski muzej hleba, Manastir Krušedol, Manastir Grgeteg, Perkov salaš i Vrdničku kulu

Na samo 45 minuta vožnje od Beograda, auto-putem E-70 do isključenja Šimanovci, i dalje lokalnim putem, dolazimo do mesta Pećinci i prve stanice na današnjem izletu: Srpski muzej hleba - Jeremija, nominovan za Nagradu evropski muzej godine 2017.

Muzej hleba je osnovan 1995. godine kao rezultat dugogodišnjeg rada slikara Slobodana Jeremića-Jeremije. Putujući po Srbiji, umetnik je slikao i istraživao, sakupljao predmete, oruđa, zapisivao običaje. Na prostoru od 1200 kvadratnih metara smeštene su zbirke sa 2000 predmeta. 
Više informacija možete naći na sajtu: muzejhleba.rs

Muzej hleba - ulaz u kompleks
Muzej hleba -  proces mlevenja žita
Muzej hleba - proces obrade žita

Muzej hleba - deo sa slikama
Do druge lokacije - Manastir Krušedol, vozili smo se 40 minuta lokalnim putem preko Rume. Zadužbina despotske porodice Branković, Manastir Krušedol se nalazi na Fruškoj gori, u istoimenom selu, nadomak mesta Irig i Maradik. Manastir je zadužbina despota Đorđa Brankovića i njegove mati Angeline Branković, a sazidan je u periodu između 1509. i 1514. godine.

Manastir Krušedol - ulaz u kompleks
Ispred manastira postoji veliki parking za posetioce a u manastirski kompleks ulazi se kroz prepoznatljivu i veoma lepu kapiju. 
Manastir Krušedol 

Na svega pet kilometara udaljenosti nalazi se sledeća lokacija, Manastir Grgeteg. Nastanak manastira se vezuje za drugu polovinu 15. veka. Postoji legenda da je Manastir zadužbina srpskog despota Vuka Brankovića, koji je opevan i u srpskim narodnim pesmama kao Zmaj Ognjeni Vuk.

Ulaz u kompleks manastira Grgeteg
Manastir Grgeteg

Fruškogorski Atos
Na Fruškoj gori postoji sedamnaest pravoslavnih manastira nastalih od 15. do 18. veka zbog čega se često pominje i kao Srpska Sveta gora ili Mala Sveta gora. U okolini Iriga nalazi se osam izuzetnih manastira: Vrdnička Ravanica, Grgeteg, Krušedol, Velika i Mala Remeta, Staro i Novo Hopovo, Jazak.

Iako je u neposrednoj blizini još nekoliko neverovatnih manastirskih kompleksa, ostavili smo obilazak za neku drugu priliku. Svakako ćemo se uskoro ponovo vratiti u ove predele.

Put nas je, nakon svega nekoliko kilometara vožnje doveo do sela Neradin iznad koga se nalazi Perkov salaš. Nadimak jednog od predaka porodice Ivanić postao je naziv za Perkov salaš. Velika zbirka starina od kojih su jarmovi, taljige, plugovi kao i razboji za tkanje drveni kreveti i madraci, ogledala i ručno rađena posteljina stara oko dva veka daju posebnu lepotu ovom salašu.

Perkov salaš
Ukoliko planirate ručak, ili samo pauzu za kafu, zbog malog kapaciteta restorana, neophodna je rezervacija unapred. Svakako možete da uživate u prelepoj prirodi, miru i tišini koji okružuju salaš.


Perkov salaš - detalji
Perkov salaš - uživanje u prirodi

Nakon pola sata vožnje, odnosno na oko 20 km od Perkovog salaša, preko Iriga, Vrdnika, došli smo do poslednje lokacija koju smo planirali da posetimo. 

Vrdnička kula je prilično oronula kula nedaleko od mesta Vrdnik, na Fruškoj gori. Kula se sastoji od jednog visokog objekta zidanog od kamena, i pored nje postoji nekoliko sporednih, manjih građevina u okolnoj šumi. Kula je prema podacima podignuta u periodu kada su Rimljani bili naseljeni na ovom području.

Vrdnička kula - detalji
Vrdnička kula

Pogled sa Vrdničke kule

Danas mnogo posećenija i mnogo poznatija jeste Vrdnička kula - etno naselje. Kompleks je dobio naziv po pomenutoj kuli, a od ovog istorijskog lokaliteta je udaljen svega 600 metara, odnosno 20 minuta šetnje šumskom stazom.

Etno naselje Vrdnička kula
Kompleks se nalazi na obodu nacionalnog parka Fruška gora, na površini od 3 hektara i na tom mestu izgrađena je drvena crkva, nekoliko bungalova od drveta sa apartmanima, restoran i vinski podrum. Kompleks je povezan sa hotelom Premier Aqua “stazom zdravlja” dugom oko 2 kilometra. Više informacija na: etnoselo-vk.rs         

Etno naselje Vrdnička kula - Crkva

Etno naselje Vrdnička kula - restoran i igralište za decu
Kompleks je veoma lepo uređen. Posetiocima je obezbeđen veliki parking, ali zbog velikog interesovanja, vikednom je velika gužva. Rezervacija stola za ručak se takođe podrazumeva. Veliki i uređen travnjak za slobodne aktivnosti, kao i igralište sa spravama, obezbeđuju dovoljno zabave za decu svih uzrasta.


Etno naselje Vrdnička kula - bungalovi

Kako stići od do Vrdničke kule?
Za planiranje optimalne rute izleta sopstvenim automobilom, iz ugla dužine trajanja puta, troškova i kilometraže, Google maps daje odlične rezultate.

Ovako izgleda mapa puta koju smo spremili za izlet: Beograd, naselje Braće Jerković kao početna tačka  (Srpski muzej hleba, Manastir Krušedol, Manastir Grgeteg, Perkov salaš, Vrdnička kula) Etno naselje Vrdnička kula kao finalno odredište.

Mapa puta Beograd - Vrdnička kula

Vremenska prognoza, važan element planiranja!
Izleti su po pravili lepši kada je vremenska prognoza naklonjena boravku na otvorenom i aktivnostima u prirodi. 

Pre polaska na izlet, proverite kakve vas vremenske prilike možete očekivati za Vrdnik i okolinu:
Weather2Umbrella

Nadamo se da smo podelili dovoljno informacija da vas zainteresujemo i pokrenemo da stvorite neke nove uspomene. Srećan put! 


Da li vam se svideo predlog za izlet? 

Ostavite komentar, pitanje ili pošaljite predloge šta da obiđemo neki od narednih vikenda!


Коментари

  1. Odlična ideja za izlet... koristan tekst sa mnogo detalja.

    ОдговориИзбриши
  2. Svaka cast za ovako dobre i precizne opise. Toliko ima lepih mesta za jednodnevni izlet iz Beograda da je steta vikend (makars subotu) provoditi u stanu. Svako dobro i hvala na ovako iscrpnim informacijama!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Translate