RAJAC I ETNO-SELO RAJSKI KONACI

Očarani prirodnim lepotama Valjevskog kraja, odlučili smo da i naredni izlet organizujemo u tim krajevima Srbije. Iako veoma često prolazimo Ibarskom magistralom, predeli oko živopisne planine Suvobor za nas su ostali neistraženi.


Rajac je planinski predeo, deo planine Suvobor koji se nalazi se na 10km od Ljiga, odnosno oko 90 km južno od Beograda. Najkraći  put od Beograda ide Ibarskom magistralom.


Nadmorska visina Rajca kreće se od 600 do 849m. Predeli su bogati šumama bukve, hrasta, breze, jasena, cera, dok na većim visinama ima četinara - jele i bora. Od životinjskih vrsta u ovim predelima možete naići na fazane, srndaće, lisice, divlje svinje i zečeve.



Rajac je poznat po manifestaciji Kosidba na Rajcu koja se tradicionalno održava prve nedelje nakon Petrovdana. 


Zbog strujanja vazduha na obroncima Suvobora i konfiguracije terena, pogodan je za paraglajding (ili puštanje zmajeva), a do Rajca se vrlo često organizuju đačke i studentske ekskurzije.


Nagib terana nije previše zahtevan ni za najmlađe a ni za starije uživaoce u prirodi. Postoje i obeležene planinarske staze kojima Suvobor i okolinu istražuju „ozbiljni planinari“ u organizovanim pešačkim turama.


Na teritoriji opštine Ljig i planine Suvobor se tokom Prvog svetskog rata odigrala Kolubarska bitka u kojoj je učestvovalo čuvenih 1300 kaplara. 


U slavu njima je podignut spomenik na Rajcu. Spomenik se nalazi odmah uz Planinarski dom "Čika Duško Jovanović. U neposrednoj blizini, posetiocima je na raspolaganju parking i dva ugostiteljska objekta u kojima se možete odmoriti i uživati uz kafu.


Nakon pešačke ture po Rajcu usledila je poseta etno-selu Rajski konaci


Evo kako ga opisuju domaćini:
Ovo parče raja palo je na Šumadiju. Mi smo ga našli i sada ga delimo sa vama. Rajski konaci. U srcu Srbije.


Iz dvorišta se pruža pogled na brežuljke Šumadije od kojih ćete misliti da ste u Toskani. Rajski konaci su izolovani od buke, okruženi šumama i potocima zbog čega je tokom leta uvek svežije i prijatno.


Naši domaćini su se pohvalili da su Rajski konaci proglašeni za najlepše tradicionalno seosko domaćinstvo u Srbiji od strane Turisticke organizacije Srbije 2010. godine. Veoma česti su im gosti iz Evrope, ali i iz Amerike.


Gostima nude smeštaj i hranu domaće proizvodnje, a takođe na prodaju je i kvallitetna domaća rakiju od šljiva.


Više informacija: http://rajskikonaci.com

U neposrednoj blizini, nalazi se i poznato etno-selo Koštunići  koje smo ranije posetili i o toj poseti smo takođe pisali. 

Kako do tamo?

Da li vam se svideo predlog za izlet? 

Ostavite komentar i podelite vaše utiske ukoliko ste imali priliku da posetite Rajac ili etno-selo Rajki konaci.



Коментари

  1. i am ERIC BRUNT by name. Greetings to every one that is reading this testimony. I have been rejected by my wife after three(3) years of marriage just because another Man had a spell on her and she left me and the kid to suffer. one day when i was reading through the web, i saw a post on how this spell caster on this address AKHERETEMPLE@gmail.com have help a woman to get back her husband and i gave him a reply to his address and he told me that a man had a spell on my wife and he told me that he will help me and after 3 days that i will have my wife back. i believed him and today i am glad to let you all know that this spell caster have the power to bring lovers back. because i am now happy with my wife. Thanks for helping me Dr Akhere contact him on email: AKHERETEMPLE@gmail.com
    or
    call/whatsapp:+2349057261346










    i am ERIC BRUNT by name. Greetings to every one that is reading this testimony. I have been rejected by my wife after three(3) years of marriage just because another Man had a spell on her and she left me and the kid to suffer. one day when i was reading through the web, i saw a post on how this spell caster on this address AKHERETEMPLE@gmail.com have help a woman to get back her husband and i gave him a reply to his address and he told me that a man had a spell on my wife and he told me that he will help me and after 3 days that i will have my wife back. i believed him and today i am glad to let you all know that this spell caster have the power to bring lovers back. because i am now happy with my wife. Thanks for helping me Dr Akhere contact him on email: AKHERETEMPLE@gmail.com
    or
    call/whatsapp:+2349057261346

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Translate