GOLUBAČKA TVRĐAVA i LEPENSKI VIR

Razmišljajući o narednom izletu, videli smo tekst Turističke organizacije Srbije o fantaststičnoj Golubačkoj tvrđavi. Dovoljno inspirativan, da na prvi naredni izlet krenemo upravo tamo!


Od Beograda, do Golubačke tvrđave stiže se auto-putem E-75,  do isključenja Požarevac, i dalje magistralnim putem, obilaznicom oko Požarevca, kroz manja mesta Beranje, Srednjvo, Braničevo i Ponikve. Put vodi kroz lepe i živopisne predele. 

Tvrđava Golubački grad
Ostaci srednjovekovnog grada Golupca nalaze se na desnoj obali Dunava, na najnepristupačnijem mestu koje predstavlja ulaz u Đerdapsku klisuru. U ovom delu svog toka, neposredno pre početka Đerdapskog tesnaca, Dunav je najširi, a u pravcu rumunskog sela Koronine i tvrđave, na sredini reke, viri stena visoka oko 5 m, poznata kao ,,Baba-kaj’’ 
(što na turskom znači ’’pokaj se’’). Za ovu stenu, kao i za samu tvrđavu, vezuju se mnoge legende koje govore o imenu, životu i smrti, ljubavi i ratu.


Prvi put u istorijskim izvorima Golubac se pominje 1335. godine kao tvrđava sa ugarskom posadom. Iako je grad osnovan pre, ne zna se kada i ko ga je podigao. Planski je građena zbog vojno-strategijskog značaja ovog mesta. Od svog prvog pomena pa nadalje, Golubac je imao važnu ulogu pogranične tvrđave, menjajući često svoje gospodare.


Tvrđava je impozantna i nedavno je jedan deo renoviran (a planirano do kraja 2017. sve bude obnovljeno). Sagrađen je turistički centar za posetioce koji je otvoren, a prelepa obaloutvrda obale Dunava omogućila je da se uz reku može prošetati ali predstavlja zaštitu od višeg vodostaja reke.


U arheološkom parku postoji Rimska kuća i stari turski hamam, a aktuelna je izložba Panorama vekova.  Staza jorgovana i ruja koja vodi do vidikovca Zmajev vrt nije još uređana za pešačku turu, a sam vidikovac je dostupan isključivo terenskim vozilima kako su nam domaćini rekli. Pogled na Dunav i tvrđavu je, kako su nam rekli, fantastičan. To nam potvrđuju i neke fotografije do kojih smo došli istražujući Internet.


Posetiocima je na raspolaganju i kafić sa lepom baštom i pogledom na tvrđavu i Dunav, u kome možete odmoriti i uživati u miru i tišini! Kada bude završeno renoviranje, poseticima će biti dostupne sve kule koje čine tvrđavu i verujemo da će kompleks izgledati bajovito! 



Šta još možete videti?

Trajanova tabla (lat. Tabula Traiana) je latinski natpis posvećen rimskom caru Trajanu, urezan na  steni  iznad Đerdapske klisure. Dostupna je pogledima samo onih putnika koji kroz Đerdap prolaze brodom.

Nakon obilaska tvrđave odlučili smo da krenemo put Lepenskog Vira i Donjeg Milanovaca. Putovanje do tamo trajalo je oko pola sata (35km) i nakon parkiranja, do glavne zgrade kompleksa Lepencki Vir, delilo nas je 400m pešačke staze kroz gustu šumu. U delu gde je parking postoji ugostiteljski objekat u kome možete popiti kafu i odmoriti.


 Lepenski Vir
Arheološko nalazište Lepenski Vir nalazi se u Đerdapskoj klisuri, na niskoj dunavskoj terasi. To je središte jedne od najznačajnijih praistorijskih kultura. 


Ovaj lokalitet, koji je ime dobio po dunavskom viru, bio je sedište jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije. Između 1965. i 1970. otkriveno je ribarsko lovačko naselje sa začecima kultivacije i domestifikacije. 


Tokom iskopavanja otkriveno je sedam sukcesivnih naselja i 136 objekata (stambenih i sakralnih) izgrađenih u ranom mezolitu, u periodu od oko 9500. do 7200. godine pre naše ere, a zatim u ranom i srednjem neolitu, od oko 6250. do 5500. godine pre naše ere. 


Glavni rukovodilac istraživanja ovog lokaliteta je bio profesor dr Dragoslav Srejović, arheolog, akademik i profesor Univerziteta u Beogradu.

Više informacija: www.lepenski-vir.rs   

Kako do tamo? 



Коментари

  1. i am ERIC BRUNT by name. Greetings to every one that is reading this testimony. I have been rejected by my wife after three(3) years of marriage just because another Man had a spell on her and she left me and the kid to suffer. one day when i was reading through the web, i saw a post on how this spell caster on this address AKHERETEMPLE@gmail.com have help a woman to get back her husband and i gave him a reply to his address and he told me that a man had a spell on my wife and he told me that he will help me and after 3 days that i will have my wife back. i believed him and today i am glad to let you all know that this spell caster have the power to bring lovers back. because i am now happy with my wife. Thanks for helping me Dr Akhere contact him on email: AKHERETEMPLE@gmail.com
    or
    call/whatsapp:+2349057261346










    i am ERIC BRUNT by name. Greetings to every one that is reading this testimony. I have been rejected by my wife after three(3) years of marriage just because another Man had a spell on her and she left me and the kid to suffer. one day when i was reading through the web, i saw a post on how this spell caster on this address AKHERETEMPLE@gmail.com have help a woman to get back her husband and i gave him a reply to his address and he told me that a man had a spell on my wife and he told me that he will help me and after 3 days that i will have my wife back. i believed him and today i am glad to let you all know that this spell caster have the power to bring lovers back. because i am now happy with my wife. Thanks for helping me Dr Akhere contact him on email: AKHERETEMPLE@gmail.com
    or
    call/whatsapp:+2349057261346

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Translate