VIKEND PUTOVANJE - SVILAJNAC i DESPOTOVAC

Prirodnjački centar Svilajnac, vodopad Veliki Buk i Resavska pećina


Inspirisani emisijiom „SAT-ovo vikend putovanje“ o kojoj smo već pisali, odlučili smo da naredni izlet bude upoznavanje nekih delova Srbije koji su u emisiji predstavljeni, a do sada nismo imali priliku da ih posetimo.

Ideja da organizujemo jednodnevni izlet sa polaznom tačkom iz Beograda. Zbog nešto veće udaljenosti i duže vožnje, odlučili da „SAT-ovo vikend putovanje“ realizujemo kroz više jednodnevnih izleta. Prvi u nizu je bio izlet Svilajnac i okolina Despotovca.

S obzirom na to da putujemo sa decom predškolskog uzrasta, plan je bio da deo izleta bude posebno interesantan za njih, pa smo odlučili da prvo posetimo Prirodnjački centar Svilajnac, a zatim vodopad Veliki Buk (Lisine) i Resavsku pećinu.



Prva lokacija koju smo posetili bio je Prirodnjački centar Svilajnac, udaljen od Beograda oko 100 km. Do centra se dolazi brzo i jednostavno auto-putem E-75, a od isključenja Markovac udaljen je 6 km.

Prirodnjački centar Srbije Svilajnac predstavlja spoj nauke, obrazovanja i turizma na vrlo specifičan način. Takav koncept čini ga jedinstvenim u ovom delu Evrope.

Veliki izložbeni prostor u samom objektu sadrži četiri tematske izložbe: Geološki vremeplov, Svet dinosaurusa, Svet minerala i stena i Biodiverzitet Srbije.


Posebno atraktivan za najmlađe je DINOSVILLE - zabavni park smešten na otvorenom u nastavku zgrade Prirodnjačkog centra, sa 20 replika različitih vrsta dinosaurusa. U centralnom delu parka nalazi se model vulkana visine 10 metara, koji predstavlja repliku vulkana Svete Helene. 


Vizija ljudi koji čine tim Prirodnjačkog centra Svilajnac je da stvore instituciju od nacionalnog značaja, koja će postati važan centar nauke, edukacije, zabave.

Mislimo da su na odličnom putu i želimo im da samo tako nastave. Mi smo iskoristili priliku da saznamo i naučimo nešto novo i odlično se zabavimo.


Više informacija o Prirodnjačkom centru na sajtu: prirodnjackicentar.rs/


Sledeća stanica bio je vodopad Veliki Buk ili Lisine, od Svilajnca udaljen oko 50 km regionalnim putem preko Despotovca.



Vodopad Veliki Buk ili Lisine nalazi na padinama Beljanice, na rečici Vrelu, desnoj pritoci reke Resave. Visine je preko 20 metara i smatra se jednim od najviših vodopada u Srbiji.

Najlepši je u proleće jer se tada može videti sa najviše vode. Zaštićen je kao spomenik prirode „Vodopad Lisine“ i kao objekat geonasleđa Srbije. Smešten je na oko 380 metara nadmorske visine, u blizini Resavske pećine.



Iako vode nije bilo mnogo kao u proleće, vodopad deluje fascinantno, kao i ambijent u koji ga je prioroda smestila. Do vodopada postoji lepo označena  koja se prostire kroz gustu šumu. U neposrednoj bilizini vodopada postoji nekoliko restorana sa odličnom ponudom hrane i prihvatljivim cenama.

Nakon ručka i kraćeg odmora, krenuli smo ka sledećoj lokaciji - Resavskoj pećini, udaljenoj svega 10 km ili oko 23 minuta vožnje od vodopada.


Resavska pećina nalazi se u krečnjačkom brdu Babina Glava, na obodu kraškog polja Divljakovac i spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Predstavlja jednu od najstarije ispitanih pećina, a stara je oko 80 miliona godina. Istražena je do 2850 metara, a deo za turistički obilazak je dug 800 metara. Kroz pećinu se kreće spiralnom betonskom stazom, koja prolazi kroz različite dvorane na dva nivoa (gornja i donja galerija).


Nakit koji se nalazi u pećini procenjuje se na 45 miliona godina. Unutrašnjost pećine je bogata brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Zbog bogatstva i raznobojnosti nakita Resavsku pećinu zovu još i „Resavska lepotica“.


Temperatura u pećini je konstantna i iznosi 7 °C, dok vlažnost vazduha varira od 80-100%.

Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode, uključujući i neposrednu okolinu površine 11 hektara.


Dodatne informacije na sajtu: resavskapecina.rs/


I za ovo putovanje spremili smo mapu puta: Beograd - Prirodnjački centar Srbije Svilajnac - Vodopad Veliki Buk - Resavska pećina. 



Još prilikom planiranja puta videli smo da su u neposrednoj blizini manastir Manasija i druge interesantne lokacije. Ostavili smo ih za za neku narednu avanturu, koju planiramo uskoro da realizujemo.

Vremenske prilike su nam bile naklonjene, a kao najpozdanija, opet se pokazala AccuWeather prognoza vremena za Despotovac i okolinu.

Želimo vam srećan put!


Da li vam se svideo predlog za izlet? 


Ostavite komentar, pitanje u vezi izleta ili pošaljite predloge šta da obiđemo neki od narednih vikenda!


Коментари

  1. Одговори
    1. Slažemo se... Prirodnjački centar Svilajnac izgleda svetski... a prirodne lepote Resavska pećina i vodopad Veliku buk izgledaju nestvarno užovo, mnogo bolje nego na fotografiji. :)

      Избриши

Постави коментар

Translate