STOPIĆA PEĆINA, SIROGOJNO i GOSTILJSKI VODOPAD

Odlazak na izlete uglavnom se vezuje za temperature koje su u plusu, ali na ovaj izlet smo otišli tokom zime. Prirodne lepote kao što su vodopadi ili pećine, potpuno drugačije izgledaju u to godišnje doba kada ljudi deluju nekako usporeno. Da li je tako i sa prirodom? 

Pročitajte tekst u nastavku – posetili smo Stopića pećinu, Gostiljske vodopade i Sirogojno tokom februara!
 

Stopića pećina nalazi se na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave. Od Beograda je udaljena 250 km, a od turističkog centra Zlatibora svega 19 km. Iznad pećine prolazi magistralni put Zlatibor-Sirogojno, od koga je uređena prilazna staza do same pećine.



Pećina je dobila ime po zaseoku Stopići, a prva speleološka istraživanja obavio naš veliki istraživač i tvorac naučne speleologije, čuveni Jovan Cvijić. Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, kroz koju protiče Trnavski potok.



Turistički deo pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su: prostrani ulaz, otvori na tavanici (dugure), siparska kupa "Pseće groblje", vodopad "Izvor života" i niz bigrenih kada.
Zaštitni znak pećine predstavljaju bigrene kade, udubljenja oivičena kamenim zidovima, vijugavim, rumenkastim naborima u kojima se nakuplja voda i kaskadno se preliva stvarajući slapove.



Pri većim vodama formira se jedinstven vodopad visine 9,44 m koji je dobio naziv Izvor života. Zavisno od doba godine kada odlučite da posetite ovu pećinu i vremenskih prilika, vodopad može biti sa malo ili mnogo vode. Imajući u vidu da je naša poseta bila tokom zime, i to u periodu kada se sneg topio, vodopad je bio najlepšem izadanju.
Više informacija na linku

U selu Sirogojno  na 26 km od Zlatibora, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji - Staro selo



Muzej čine dve celine. Prva je skup brvnara koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, i predstavlja svedočanstvo kulture stanovanja u zlatiborskom kraju u 19. i početkom 20. veka. U to vreme živelo se u zadrugama koje su brojale i do 50 članova, a zlatiborsku okućnicu sačinjavao je veliki broj manjih objekata raspoređenih oko glavne kuće.





Drugi deo muzejske postavke čine objekti originalnog izgleda, ali prilagođeni turističkim potrebama: dvorana i letnja pozornica, izložbeni i prodajni prostor kopija muzejskih eksponata koje izrađuju seoske zanatlije, krčma Muzeja koja nudi tradicionalna zlatiborska jela uz konake za smeštaj.



Program Muzeja je i očuvanje starih zanata, pa se u tri opremljene radionice tokom leta organizuje obuka u kačarskim, kovačkim i grnčarskim veštinama. Sastavni deo Muzeja čini Crkva Svetog Petra i Pavla sa vrednim ikonostasom iz 1764. godine.
Više informacija na: www.sirogojno.rs

Gostiljski vodopad je jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora. Nalazi se u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora.



Na Gostiljskoj reci, ispred ušća u reku Katušnicu, voda se obrušava sa 20 m visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad. Sam prilaz vodopadu ne predstavlja problem. Nadomak njega stiže se autom prateći makadam, a nekoliko stazica ide direktno do vode. Čitav prostor oko vodopada predstavlja malu oazu netaknute prirode. Ukoliko nastavite put rečnog toka, nailazite na nove celine brzaka, slapova i manjih virova i vodopada.
Ovo mesto je poslednjih godina često stecište izletnika. Mnogi turisti svrate kako bi videli vodopad, a onda omamljeni prirodom odluče da se zadrže i tu provedu dan. Pošto je naša poseta bila tokom februara, imali smo poseban doživljaj, posmatrajući masivan komad leva visine 20 m i bujicu vode koja se sliva preko njega. Neverovatan prizor, ali se nismo predugo zadržavali zbog niske spoljne temperature.
Ukolio želite da napravite pauzu za kafu ili hrani, preporučujemo da posetite riblji restoran u blizini vodopada u kojem, između ostalog, možete uživati u odličnoj pastrmci na žaru.
Više informacija: www.gostiljevodopad.rs

Mapa puta: Beograd – Sirogojno – Stopića pećina – Gostiljski vodopad je na linku.  



Ranije smo pisali o nekim interesantim lokacijama u ovim krajevima kome možete posetiti. Sjajna mesta za pauzu u putovanju, otkrivanje prirodnih lepota, ili ukusan obrok ili kafu sa pogledom. Pročitajte interesantnu priču o poseeti Zlakusi, Potpećkoj pećini i Terzića avliji.  

Pratite nas!

Коментари

Translate