SLAPOVI SOPOTNICE I PRIJEPOLJE

Istražujući Zlatar i okolinu, odlučili smo da posetimo vodopade ili slapove Sopotnice. Na nešto manje od 60 km vožnje od Nove Varoši, dobrim asfaltnim putem lako se dolazi do sela Sopotnica koje se nalazi ispod planine Jadovnik (1700m). 

U centru sela postoji škola koja zbog nedostatka đaka zatvorena i planinarski dom ispred koga je obeležen parking na kome možete ostaviti auto. Od parkinga do vodopada ima oko 10 minuta hoda a staza je označena sa nekoliko putokaza.
Naviši izvor Sopotnice se nalazi na 1.150m, a reka sa svojim tokom od samo 3,5km reka nudi nezaboravan prizor spuštajući se do svog ušća u Lim. Najviši vodopad je visok 25 metara a reka prelazi preko osam bigrenih terasa u svom gornjem toku.
U samoj blizini najvišeg vodopada postoji nekoliko stolova za odmor i uživanje u zvucima prirode pošto je lokalitet udaljen od svih većih saobraćajnica i drugih izvora buke. U blizini je veća poljana koja se može iskoristiti i za rekreaciju, sportske aktivnosti, kampovanje ili jednostavno uživanje u pogledu na slapove Sopotnice i na prelep Jadovnik.
Do viših delova vodopada postoji strma pešaka staza koja void do drvenog mosta, sa klupama, sa koga je posmatranje vodopada poseban doživljaj. Uspon je svakako vredan truda.

Nakon uživanja na slapovima Sopotnice, odlučili smo da posetimo Prijepolje, mali grad na obali Lima. Nakon kraće vožnje (oko 30 minuta) pronašli smo parking uz samo reku Lim uz koju se proteže lepo uređeno šetalište. 
Vozeći se gradom zapazili smo interesantan objekat, Sahat-kulu  koje je izgrađena u 18. veku . Lepo vreme iskoristili smo da prošetamo ulicama grada i pored reke, a zatim na lepom trgu ispred Doma kulture uživamo u pauzi za kafu. Lep završetak jednog lepog izleta.

Šta još možete videti u blizini?

Manastir Mileševa, prelep manastir iz XIII veka poznat po Belom anđelu nalazi se takođe u blizini, o čemu smo pisali poseban tekst na Weekend Serbia blogu.

Mapa puta: Nova varoš – slapovi Sopotnice – Prijepolje 

Коментари

Translate