MANASTIR MILEŠEVA

Na reci Mileševici nadomak Prijepolja nalazi se savim jednostavna, u raškom stilu građena srpska srednjovekovna svetinja Manastir Mileševa koji je podigao kralj Vladislav, sin kralja Stefana Prvovenčanog. Izgrađen je u prvoj polovini XIII veka a u svojoj unutrašnjosti krije freske velikih majstora među kojima je najpoznatiji Beli anđeo.

Freske Mileševe predstavljaju najveće domete kako slikarstva u Srbiji, tako i slikarstva tog doba u Evropi, pa je zbog svoje celokupne vrednosti manastir zaštićen od strane organizacije UNESCO kao svetsko kulturno dobro.
Do Manastira Mileševe stiže se veoma lako, dobro obeleženim putem. Na samom ulazu postoji ogroman i lepo uređen parking za automobile. Ono što nam je posebno skrenulo pažnju pre prolaska kroz kapije manastira jeste gostiona u kojoj je moguće osvežiti se nekih pićem ili kafom i ostaviti prilog umesto plaćanja računa.
Kompleks je veoma lepo uređen i pored crkve i manastirskih odaja tu su i kulturna scena, prodavnica suvenira i veliki odvojen deo sa klupama za posetioce, a postoji i riznica u kojoj se čuvaju vredni predmeti. Postoji i lep drveni most sa koga se Manastir Mileševa može sagledati iz drugačije perspektive.

Više informacija: http://www.mileseva.com/

Nakon obilaska Manastira Mileševa, odlučili smo da poslušamo preporuku i napravimo pauzu za ručak u obližnjem restoranu, ribnjaku, bašti, izletištu koje podseća na znamenitosti i prirodne lepote ovog kraja – restoranu Kanjon koji se nalazi ispod srednjovekovnog grada Mileševca i tvrđave Hisardžik. 
Kroz kompleks uglavljen između strmih litica planine prolazi reka Mileševka na čijim lepo uređenim obalama je napravljen restoran, a u drugom delu kompleksa je organizovam mini zoo-vrt i deo za zabavu dece. Savršen ambijent za odmor, pogotovo tokom letnjih dana, mesto za pauzu za kafu ili ukusan obrok.

Mapa puta: Nova Varoš – Manastir Mileševo – Restoran Kanjon 

Коментари

Translate