SELO ŠTITKOVO, MANASTIR DUBNICA I KRSTARENJE UVCEM

Istražujući okolinu Zlatara o čemu smo pisali u prethodnom blogu, naišli smo na interesante informacije o selu Štitkovo - selu u kome su se u vreme okupacije turaka za potrebe vojske kovali štitovi za vojsku, pa iz tog perioda nosi i ime. 
Od Nove Varoši do sela Štitkovo putuje se lako i stiže brzo prilično dobrim asfatnim putem. Pejzaži u okolini Zlatara zaista su očaravajući pa je i putovanje ovim predelima pravo uživanje.
Štitkovo je malo selo na obroncima Zlatara, odnosno na 30 km udaljenosti od Nove Varoši. U centru sela nalaze se ušorene kuće od kamena i drvenih greda dužine 15 metara koje su ručno deljane. Specifičnost ovog sela je što u njemu i dalje stalno živi 8 stanovnika, u objektima koji su veoma malo prilagođenu od vremena od kada su nastali, krajem 19. veka. 
Tokom proleća i leta, povećava se i broj stanovnika, kao i broj posetilaca. Imali smo priliku da sa domaćinom jedne od najstarijih kuća popričamo o istoriji i planovima za neka buduća vremena, ali i da se počastimo domaćim sokom od višanja.
U centru sela Štitkova postoji Dom kulture u kome se održavaju folklorni nastupi. Tu je i crkva Svetog Blagoveštenja, zadužbina patrijarha Gavrila Raškovića sagrađena na mestu nekadašnjeg manastira.


Od sela Štitkovo, krenuli smo nazad ka Novoj Varoši, selu Božetići gde je sledeća stanica na našem izletu.
Manastir Dubnica izgrađen je još 1422. godine i nalazi se u selu Božetici na obroncima planine Javor, samo nekoliko kilometara od Sjeničkog, odnosno Uvačkog jezera.  
Posle više od dva veka, manastir Dubnica je doživeo svoj najveći uspon kada se na tronu raških mitropolita i kasnije pećkog patrijarha nalazio Gavrilo Rajic-Rašković čija se upečatljiva skulptura nalazi odmah pored zvonika. U okviru manastirskog kompleksa pored konaka, postoji od kamena i sige sagrađena crkva Svete Trojice, a u porti je od drveta podignut prelep zvonik.
Nakon posete Manastiru Dubnica, uputili smo se ka brani na Rastokama sa koje počinje obilazak kanjona Uvca (od Sjeničkog/Uvačkog jezera) brodovima i katamaranima
Tura se sastoji od vožnje čamcem kroz krivudave, nadaleko poznate meandre Uvca, posete Ledenoj pećini i obilaska vidikovca Molitva sa kog se pruža pogled ka meandrima i koloniji beloglavih supova koji kruže nebom iznad jezera. Krstarenje ukupno traje oko 4 sata, a na brodovima je dostupna hrana i piće po dogovoru sa organizatorima.
Više informacija o krstarenju Uvačkim jezerom, odnosno Sjeničkim jezerom i obilasku Specijalnog rezervata prirode Uvac možete dobiti na broj telefona 061 6025300 ili preko linka. 

O poseti vidikovcu Molitva pisali smo u drugom tekstu na Weekend Serbia blogu.

Mapa puta: Nova Varoš - Krstarenje Uvačkim jezerom - Manastir Dubnica - Štitkovo 


Коментари

Translate