SPECIJALNI REZERVAT UVAC I SJENICA

Jedan od glavnih razloga za posetu planini Zlatar, bila je blizina Specijalnog rezervata Uvac, prirodnog dobra koje ljubiteljima prirode može mnogo da ponudi. Imajući u vidu veličinu rezervata i dostupnost pojedinih lokaliteta, obilazak smo podelili na nekoliko pojedinačnih izleta.
Specijalni rezervat Uvac je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. U kanjonskoj dolini reke Uvac sa njenim pritokama su formirana tri prelepa jezera: Uvačko, Zlatarko i Radoinjsko. Nastala su delimičnim potapanjem doline planinske reke Uvac i izgradnjom tri brane.

Specijalni rezervat prirode bogat je brojnim kraški oblicima kao što su uvale, vrtače, prerasti, pećine i jame. Posebna vrednost kanjonskih delova doline su uklješteni meandri čiji rtovi imaju visinu i do 100m.
Uvac izdvaja prisustvo 104 vrste ptica a najveću atrakciju rezervata predstavlja beloglavi sup, retka i fascinantna vrsta orla lešinara raspona krila do 3m. Donedavno pred izumiranjem, a zahvaljujući ljubiteljima prirode, brojnost beloglavih supova se povećala na 500 jedinki, prema informacijama koje smo pronašli na internetu. Kolonija beloglavog supa u kanjonu Uvac jedna je od najvećih u Evropi.
Do vidikovca Molitva, najlepšeg u kanjonu Uvca koji se nalazi na liticama Sjeničkog (Uvačkog) jezera, vodi makadamski put poslednjih 6 km deonice, a i samo skretanje sa asfaltnog puta nije dobro označeno (postoji par malih drvenih putokaza sa strelicom vidikovac). Ukoliko za dolazak koristite bilo koju navigaciju, vrlo lako će vas usmeriti na jedan od nekoliko alternativnih puteva koji su značajno lošijem stanju od makadama kojim se najčešće dolazi. Poslednjih 300 metara se od mesta gde se može parkirati (nema parkinga) dolazi se peške, takođe neobeleženom stazom. Pogled sa vidikovca je nestvarno dobar o čemu svedoče i fotografije koje smo napravili.
Ukoliko se odlučite da od vidikovca Molitva odete na kafu ili neko drugo osveženje, Avlija Biberović i lokal Kod Elka su jedini objekti koji nude neku uslugu. Moramo naglasiti, da ne koristite pravac na koji će vas navigacija uputiti, prečicu koja postoji, jer je makadam u veoma lošem stanju i nije prohodan za putnička vozila. Neophodno je da se glavnim makadamom vratite na asfaltni put kojim vozite do Krstaca, pa nakon toga, prilično dobrim makadamom do lakaliteta Avlija Biberović i lokal Kod Elka.  Sjajan pogled na meandre Uvca, iz nekog drugog ugla u odnosu na vidikovac Molitva i uživanje u nekom piću neprocenjivo je iskustvo. 
Obilazak suprotne strane kanjona i posetu Ledenom vidikovcu, Uvačkoj, Ledenoj pećini i Jami bezdan kao i vidikovcu Devojačka stena i Uvac ostali smo su za neku narednu posetu ovim predelima. Mapa na kraju teksta pomoćiće vam da se lakše snađete.
Za popodne i povratak ka Novoj Varoši, ostavili smo usputnu stanicu Sjenica
Parkirali smo se u blizini centralne ulice, šetališta sa nekoliko lepih lokala i sjanim novim Spomen, Gradskim i Omladinskim parkom sa svim neophodnim rekvizitima za decu. 
U centru Sjenice, nalazi se tradicionalna Sjenička kuća, veoma lep objekat u blizini parka. Prošetali smo ulicama Korzo, Javorska, Kralja Petra, obišli lepu džamiju Sultanija Valida Iskoristili smo vreme da ručamo tradicionalne sjeničke ćevape, popijemo domaću kafu u restoranu Dolina vukova i pojedemo sjajne kolače lokalnih poslastičara.
Sjajan završetak jednog lepog izleta. O poseti Zlatarskom i Radoinskom jezeru, prelepim delovima Specijalnog rezervat Uvac pisali smo u tekstu o upoznavanju Zlatara i Nove Varoši.

Kako bismo olakšali snalaženje u ovim predelima, na linu je Mapa puta: Nova Varoš - Vidikovac Molitva - Avlija Biberović - Sjenica (Dolina vukova)    


Коментари

Translate