POTPEĆKA PEĆINA I TERZIĆA AVLIJA

Potpećka pećina se nalazi u selu Potpeć, na 180 km od Beograda, nedaleko od magistralnog puta, koji vodi ka Zlatiboru. Kada se sa magistrale posle mesta Uzići skrene prema Zlakusi, nakom par minuta vožnje, prateći jasno uočljive putokaze dolazite do obeleženog parkinga i staze koja vodi do pećine.
Potpećka pećina spada u red monumentalnih dela prirode sa ogromnim portalom u obliku potkovice, visokim 50 m, a širokim 12 m pri dnu, odnosno 22 m pri vrhu, a to je najviši pećinski ulaz u Srbiji. 

Ulaz je izdubljen na krečnjačkoj litici, čiji je vertikalni deo visok 72 m. Istražena i uređena dužina pećine za posetioce je 555 m. Ulazno-silazna staza ima preko 700 stepenika, ali smo imali prilike da se uverimo da uspon i stepenice mogu da savladaju kako najmlađi, tako i najstariji posetioci. Kada se popenjete do ulaza uživaćete u pogledu sa visine, ali i u onome što možete otrkiti ukoliko nastavite ka pećini.


Potpećka pećina je izvorskog tipa. Izgradile su je vode ponornica koje poniru u Drežničkoj dolini i posle podzemnog toka u dužini od 4-5 km izbijaju iz pećine i grade Petnicu – pećinsku reku.

Vođenje grupa je lepo organizovano i posetioci će dobiti sve informacije o nastanku, istraživanjima koja su rađena i otkrićima do kojih se do sada došlo.
Više detalja na linku: https://www.turizamuzica.org.rs/potpecka-pecina/ 



Nakon obilaska pećine možete napraviti predah ili pauzu za ručak jer u nepo
srednoj blizini ima ribnjaka i kafana koje spremaju ukusne obroke. Zbog dobre hrane, kafe i usluge po prihvatljivim cenama, i odličnog pogleda, naša preporuka ide za Riblji restoran Pećina.

Na putu od magistrale do pećine, prolazi se uz Etno park Terzića avlija, seosko turističko domaćinstvo, i svojevrstan muzej. Datira sa početka 20. veka, kao tipično seosko domaćinstvo iz okoline Užica, sa starim kućama i okućnicom kao što su salaš, šupa, mlekar, bunar, kačara.

Etno park Terzića avlija, dobitnik je najvećeg priznanja u oblasti seoskog turizma i njegovog razvoja u Srbiji. Pored obilaska muzejskog dela u ponudi su i usluga prenoćišta, a možete kupiti i brojne suvenire koji su tamo izloženi.

Idealno je mesto da uz obilazak domaćinstva napravite predah uz kafu, uživate u prelepom pogledu na dvorište prepuno cveća, i slušate žuboru potoka.
Više informacija na: http://www.zavicaj.info/etno-park-terzica-avlija/

Grnčarstvo, odnosno pravljenje posuđa od pečene gline ručno na drvenom točku, jedna je od najstarijih veština koje čovek koristi još od praistorije
. Iako se uglavnom pravi samo od gline, u selu Zlakusa pravi se od kombinacije gline i kvarcnog mlevenog kamena, što menja upotrebu ovog posuđa. Pored toga što se može koristiti za serviranje zlakuško posuđe se može koristiti i za kuvanje ukusnih jela. Zlakuški lonac zaštićen je kao unikatan srpski proizvod.

Već na magistrali, na isključenju od koga put vodi ka Terzića avliji i Potpećkoj pećini videćete nekoliko prodavnica grnčarije sa velikom ponudom posuđa i ukrasnih predmeta za kuću i bašte.

Šta još možete videti u blizini?
Na otprilike 30km udaljenosti od Potpećke, nalazi se još jedna neverovatna pećina – Stopića pećina. U blizini su Sirogojno, fenomenalan muzej na otvorenom, i Gostiljski vodopadi. Imali smo prilike i njh da posetimo, a o tome ćemo pisati u nekom narednom tekstu.

Beograd - Terzića avlija - Potpećka pećina mapa puta: https://goo.gl/maps/mLCNxJVuYa22


Otkrivajte prirodne lepote Srbije. Postoji mnogo skrivenih i lepim mesta koja čekaju da ih pronađete.

Коментари

Translate