TVRĐAVA MAGLIĆ I MANASTIR ŽIČA


Prilikom obilaska Vrnjačke banje, o čemu smo pisali u nekom od prethodnih tekstova  nismo imali dovoljno vremena da posetimo neke fantastične lokalitete u blizini. Obilazak Tvrđave Maglić, Manastira Žiča i posetu Kraljevu ostavili smo za narednu priliku.  
Tvrđava Maglić nalazi se u dolini reke Ibar, oko 15 km od Kraljeva i predstavlja izvanredan primer srpskog srednjovekovnog utvrđenja, nastalog uz važne trgovacke puteve. Vreme nastanka grada Maglića nije poznato, ali je verovatno postojao u vreme vladavine Vizantije ovim krajevima.
Tvrđava Maglić se sastoji od sedam kula i donžon kule, spojene bedemima debljine 2 metra, raspoređenih u pravougaoni oblik. U utvrđenju Maglić se nalaze ostaci palata, crkve Svetog Đorđa i smeštajnih prostorija. Do tvrđave Maglić se stiže uzanom krivudavom stazom, od pešačkog mosta ispod podnožja uzvišenja sa koga dominira Maglić, odakle se pruža veličanstven pogled na dolinu reke Ibar i okolinu.
Tvrđava je prilično zapuštena, zidine su oronule, a deo zaštitnih ograda na višim zidinama oštećen. Da biste uopšte došli do utvrđenja, potrebnoje oko pola sata hoda “kozjom stazom” koja u jednom delu postaje uređena sa klupama I kantama za otpad uz nju. Da bi se uopšte prela reka neophodno je na sopstvenu odgovornost prepešačiti most koji je odlukom inspekcije zatvoren jer je nebezbedan.
Ukoliko skupite hrabrosti, savladate sve pomenute prepreke, popenjete se do utvrđenja, očekuje vas fascinantan pogled na doliku reke Ibar. Posebno je lep doživljaj posetiti ove predele u vreme cvetanja Jorgovana, o čemu postoji interesantna priča. Već sedam vekova Dolina jorgovana i reke Ibar ispunjena je zanosnim mirisom ovog cveća koje neprestano podseća na romantičnu priču o francuskoj princezi, kasnije srpskoj kraljici, Jeleni Anžujskoj. Naime, srpski kralj Uroš I Nemanjić je želeo da na poseban način dočeka svoju buduću suprugu, pa je naredio da se pre njenog dolaska duž nepristupačne doline Ibra posadi prelepo cvetno drveće kako bi je predeo podsećao na njenu rodnu Provansu.

Više informacija na linku: 

Manastir Žiča nalazi na 30 km od Vrnjačke Banje i gradio ga je prvi kralj Srbije Stefan Nemanjić i arhiepiskop Sava od 1208. do 1215. U Žiči 1219.god. je bilo sedište srpske arhiepiskopije. Manastir je stradao u napadu Tatara krajem XIII veka nakon čega je sedište arhiepiskopije premešteno u Svete Apostole kod Peći. Žiča je početkom XIV veka obnovio kralj Milutin.
x

Manastir Žiča je u narodu poznat kao Sedmovrat, jer su se u manastiru krunisali i ustoličili kraljevi Stefan Prvovenčani, Radoslav, Vladislav, Uroš, Dragutin, Milutin i Stefan Dečanski. Po predanju, prilikom svakog krunisanja probijana su nova vrata kroz koja je prolazio samo budući vladar, pa su potom bila sazidana. Žiča spada u malobrojne omalterisane manastire, a njena tamnocrvena boja, simbol kraljevstva, izaziva radoznalost svih posetilaca.
Manastirski kompleks je veoma lepo uređen. Na ulazu postoji veoma veliki parking za autobuse i automobile, manastirska prodavnica sa velikom ponudom različitih proizvoda kojima možete da obradujete nekoga ili produžite uspomenu na jedno lepo mesto i prelep park sa klupama n a kojima možete da odmorite.

Više informacija na: http://zica.org.rs/

Prilikom povratka, iskoristili smo priliku da obiđemo centar Kraljeva, uživali u odmoru uz kafu i ukusan obrok, a nakon toga pre zalaska sunca prošetali uređenom obalom reke.

 Mapa puta: Beograd – Manastir Žiča – Tvrđava Maglič 

Коментари

Translate