JEDNODNEVNI IZLET - VRNJAČKA BANJA

Vrnjačka Banja je najveće i jedno od najpoznatijih banjskih lečilišta u Srbiji i interesantan turisticki centar za odmor i rekreaciju. Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, na oko 200 km južno od Beograda.



Kraći, ali sporiji put vodi od Beograda preko Mladenovca, Topole i Kragujevca. Drugi pravac je duži i nešto brži, i vodi autoputem E-75 do isklučenja kod Batočine pa preko Kragujevca do Vrnjačke Banje.  Za nešto manje od tri sata vožnje od Beograda, doćićete do prelepog turističkom mesta koje ima šta da ponudi.

Vrnjačka Banja ima veoma dugu lečilišnu tradiciju. Na Vrnjackom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili svoje lečilište. Ovde su na lečenje i oporavak  dolazili legionari, kao i romanizovana plemenska aristokratija starosedelaca.



Eksploatacija mineralnih izvora Vrnjacke Banje pocela je 1970. godine. Popularna voda u staklenim bocama pocela je veoma brzo da osvaja tržište i da pronosi slavu mesta iz kog potice. Mineralna voda "Vrnjci" najbolje asocira na Vrnjačku Banju.

Vrnjačka Banja  nudi raznovrstan kulturno-zabavni program a brojni sportsko-rekreativni objekti i tereni pružaju dobre uslove za rekreaciju i pripreme sportista.

Da bi upoznali Vrnjačku Banju najbolje je provozati se  turističkim vozićem od "Mosta ljubavi" kroz nepregledni i biljnim životom bogat Vrnjački park sve do "Snežnika", a nakon toga istu rutu proći pešice. Svakako ćete uživati u debeloj prirodnoj hladovini koja će boravak tamo, i na  temperaturama preko 30 stepeni, učiniti više nego prijatnim.




Duž Vrnjačke rečice, sa obe strane korita, pružaju se veoma lepo uređena šetališta zaštićena stablima lipa u skoro celoj dužini od skoro dva kilometra. Uz šetalište se nalaze i brojni kiosci sa suvenirima i ostalom što jednom posetiocu može da zatreba.



U okviru vrnjačkog parka nalazi se i japanski vrt na 3.000 kvadratnih metara. Posetiocima dočarava kulturu življenja japanskog naroda, i obogaćuje biljni fond banjskog parka biljkama raspoređenim u različitim hortikulturnim stilovima.



Za one koji ovo mesto posećuju iz zdravstvenih razloga, Vrnjacka Banja ima sedam poznatih lekovitih izvora mineralnih voda i to: Topli mineralni izvor (Topla voda), smešten u centralnom banjskom jezgru, Snežnik - smešten u zoni Vrnjacke reke, Slatina u zoni Lipovacke reke, Jezero, izvor koji je smešten u banjskom parku na polovini puta Snežnik-Slatina, Beli Izvor-u blizini ušca Lipovackog potoka u Lipovacku reku, Borjak - izvor udaljen 700 m od Snežnika uzvodno uz korito Vrnjacke reke i Vrnjacko Vrelo koje se nalazi na polovini magistralnog puta Kraljevo - Kruševac.

Duž parka nalazi se veliki broj ugostiteljskih objekata u kojima možete napraviti pauzu i uživati u piću i hrani, dobroj usluzi po veoma pristupačnim cenama.




U blizini Vrnjačke Banje nalazi se veliki broj vinarija u kojima možete probati neka od najkvalitetnijih vina kako od uvoznih tako i od autohtonih sorti. 

Ogroman broj atraktivnih lokacija u okolini pruža vam mogućnost da uživate u lepoti brojnih manastira, starih crkava i tvrđava, kulturno-istorijskih spomenika, planinskih izletišta planine Goč.






Коментари

Translate