POSETILI SMO ZASAVICU I SIRMIJUM


Prilikom posete Moroviću i malom mestu Erdeviku u vreme održavanja tradicionalne Kulenijada o čemu smo takođe pisali ranije nekoliko oznaka na auto-putu skenulo nam je pažnju. Tada smo odlučili da posetimo Specijalni rezervat prirode - Zasavica i raskošni rimski grad Sirmijum.
Za sve ljubitelje prirode, nezaobilazna destinacija je Zasavica, specijalnom rezervatu prirode sa mnoštvom biljnih i životinjski vrsta a nalazi se na svega 20 km od Sremske Mitrovice. Lako je dostupan i pogodan za sve generacije posetilaca, kako pojedinačne posete, tako i organizovane ture. Za gurmane koji vole dobar obrok ili da u kućnim zalihama imaju meso i prerađevine od mangulice, ovo je takođe prava adresa.
Zasavicom dominira 18m visok toranj sa kojeg se pruža prelep poglad na ceo rezervat. Pored razgledanja, uživanja u mini zoo vrtu u ponudi je i vožnja čamcem po rezervatu. Takođe u ponudi posetiocima je i restoran u kome možete ručati, degustirati lokalne specijalitete ili se okrepiti uz neko piće uživajući u prelepom prirodnom ambijentu.
Više informacija o tome šta sve možete videti u ovom rezervatu, pročitajte na sajtu: http://www.zasavica.org.rs/

Sremska Mitrovica, ispod svojih ulica i kuća krije tragove nekada raskošnog i moćnog rimskog grada Sirmijuma. 
Poseta Carskoj palati, uz kvaliteno vođenje, otkriće vam neverovatnu istoriju o kojoj svedoče ostaci na ovom jedinstvenom arheološkom nalazištu. Neverovatni ostaci imperijalnog kompleksa gde se nalaze brojni delovi fresaka, mozaički podovi, kao i arhitektonski elementi od raznovrsnog kamena koji je radi opremanja objekta dopreman sa raznih strana sveta: iz Egipta, Male Azije, Grčke, Italije.
Više informacija pročitajte na sajtu: http://www.carskapalata.rs/carskapalata.html

Nedaleko od ovog lokaliteta postoje još neka arhiološka nalazišta koja možete obići laganom šetnjom. Sremska Mitrovica ima prelep gradski park koji će vam obezbediti uživanje u hladovini tokom letnjih dana. Postoji još interesantnih objekata, ali nešto morate i sami da otkrijete.
Posetu ovom malom i ušuškanom gradu završili smo obilaskom širokog i lepo uređenog keja koji se nalazi obale Save. Peške smo prešlli preko mosta koji Sremsku razdvaja od Mačvanske Mitrovice i na splavu uz hladno piće uživali u prelepom okruženju.
Svakako, Sremska i Mačvanska Mitrovica i okolina imaju šta da ponude kao turistička destinacija, pa preporučujemo da obavezno posetite ove krajeve.

Mapa puta: Beograd - Sremska Mitrovica - Zasavica

Коментари

Translate