KULENIJADA U ERDEVIKU I MOROVIĆ

Prateći puteve dobre hrane, otkrili smo tradicionalnu manifestaciju Sremska kulenijada koja se održava prve subote u junu u prelepom stoletnom parku u centru Erdevika, nadomak Šida.
Od Beograda do Erdevika lagano se stiže za nešto više od sat vremena, auto-putem E-70 u smeru ka Batrovcima. Nakon isključenja sa auto-puta vozi se dodatnih 15 minuta lokalnim putem.
Kako navode organizatori, Sremska kulenijada organizuje se sa osnovnom idejom da se promoviše najvredniji i najatraktivniji proizvoda od svinjskog mesa – kulen. Na manifestaciji se održava  takmičenje u tradicionalnoj proizvodnji kulena u prirodnom i veštačkom omotaču. 
Uz kvalitetan kulen odlično ide i vino, pa se domaćini hvale i velikom ponudom crvenih i belih vina, a postioci mogu kupiti rakiju, med, kao i suvenire lokalnim proizvođača.
Cela manifestacija održava se duž glavne ulice Erdevike koju krase ogromne krošnje starog drveća koje obezbeđuje prijatan boravak i na visokim temperaturama u junu mesecu.
Ono što dodatno prati manifestaciju je celodnevni kulturno-umetničkim program i raznim takmičenjima za posetioce na centralnoj bini.
Draž mestu daju tri crkve: pravoslavna,crkva Sv. Nikole sagrađena je 1804, katolička župna crkva svetoga Mihaela sagrađjena 1890. I slovačka evangelička crkva završena 1902. godine. Predstavnici Srba, Slovaka, Hrvata, Mađara, Rusina, Crnogoraca, Makedonaca, Slovenaca i drugih naroda i narodnosti prisutnih u Erdeviku, izvršili su snažan kulturni uticaj na raznovrsnost običaja i tradiciju ovog mesta.

Jezero Bruje se nalazi na izlazu iz Erdevika prema Ljubi i privlači kampere, pecaroše, bicikliste i kupače. Tokom letnjeg perioda kupači iz okolnih mesta i Erdevika na njemu traže osveženje i zabavu. Voda u jezeru je čista, odnosno napaja se izvorskom vodom iz Banje koja sadrži dosta joda. Nedaleko od jezera Bruje nalaze se i jezera Moharač i Sot.


Šta još možete videti u blizini?
Na svega 40 km od Erdevika nalazi se Vrdnik, na obroncima Fruške Gore o čemu smo pisali u nekom od prethodnih tekstova. Prelepi predeli, i mnogo značajnih lokaliteta koje možete da posetite kao što je na primer Muzej hleba u mestu Pećinci.
Specijalni rezervat prirode Zasavica, nalazi se na 50 km od Erdevika, kod Sremske Mitrovice. Prelepa priroda, a kada smo kod teme hrane, i lokacija na kojoj možete probati i kupiti specijalitete od mangulice.

Prelepo mesto Morović od Erdevika je udaljeno oko 30 km i vredno je posete, a za duži boravak preporučujemo da obiđete Vojnu ustanovu Morović i otkrijete neverovatno mesto skriveno od buke u netaknutoj prirodi.
U ponudi se nalazi smeštaj po veoma prihvatljivim cenama, a postioci koji ne planiraju duži boravak mogu uživatu u specijalitetima domaće kuhinje.

Više informacija: www.vumorovic.mod.gov.rs

Mapa puta: Beograd - Erdevik -  Morović https://goo.gl/maps/9qrcUEnYnJH2




Коментари

Translate