IZVOR MORAVICE I KNJAŽEVAC

Ukoliko iz centralne Srbije krenete na put prema Staroj planini evo predloga šta bi mogla da bude usputna stanica, za odmor u netaknutnoj prirodi ili za  kraću šetnju uz ispijanje kafe ili lagani obrok. Pošto smo bili u Sokobanji, odlučili smo da proverimo šta možemo videti u neposrednoj blizini. Na osnovu kraćeg online istraživanja Google nam je predložio Knjaževac. 
Na putu do Knjaževca, na 15km udaljenosti od Sokobanje, nailazimo na lep putokaz ka izvoru reke Moravice. Odlučili smo da pratimo znak i za nekoliko minuta vožnje, nakon što smo prošli pored Crkve Sv. Ilije, sagrađene u 19 veku, ugledali smo i izvor Moravice.

Izvor reke Moravice je izuzetan prirodni fenomen, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu lako uočiti, pošto izbijaju sa dna rečnog korita. Moravica je od svog izvora do ušća, duga 45km i kod Aleksinca se uliva u Južnu Moravu. 
Izvire na mestu zvanom "Vrelo-Istoci" u podnožju planine Device. U neposrednoj blizini su klupe i stolovi za odmor i pripremu rostilja ili spremanje pastrmke sa lokalnog ribnjaka.
Put smo nastavili kroz nekoliko slabo naseljenih sela, sve dok nismo došli neposredno da ulaska u Knjaževac. Kroz Knjaževac protiče Svrljiški Timok i Trgoviški Timok, male reke koja krivudaju kroz grad, spajaju se i od njih nastaje Beli Timok. Uz korito reke postoji lepo šetalište sa brojnim ugostiteljskim objektima, a nekoliko lepih pešačkih mostova olakšali su kretanje i prelazak sa jedne na drugu obalu.  Često se za Knjaževac koristi naziv Mala Venecija, zbog gradskog jezgra – Stare čaršije kao i sedam mostova koji presecaju reke, a spajaju ljude.
Stari deo Knjaževca poznat je i kao Stara čaršija i ukoliko prošetate ovim delom grada uživaćete u zanatskim radnjama, prožetim duhom starih vremena i očuvane arhitekture.
Na Džervinovom brdu iznad grada 1939. godine izgrađena je Džervinova vila po ugledu na vile u banji Karlove Vari u Češkoj. Građevinu je u četvrtoj deceniji XX veka sagradio čuveni knjaževački i beogradski kafedžija i hotelijer Đorđe Cvetković.
U centru grada podignut je Spomenik Timočanima palim u ratovima i revoluciji. Ova galerija spomenika na otvorenom, stvorena je prema projektu poznatog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Poseban pečat ovoj celini daje fontana sa skulpturom umetnika Petra Palavičinija.
Uz šetalište se nalazi i Dom kulture Knjaževac, ispred koga je postavljena neobična fontana, kroz koju možete proći, a sa suprotne strane reke nalazi se veoma lepo uređen i dobro opremljen park pa je zabava za decu obezbeđena. U parku postoji i kafić koji će vam biti odlično mesto za kafe pauzu i uživanje u hladovini uz reku Timok.


Mapa puta Sokobanja – izvor Moravice – Knjaževac možete pronaći na linku.

Pogledajte i ostale ideje na izlete na blogu. Otkrijte prirodne lepote Srbije!

Коментари

Translate