SOKOBANJA

Sokobanja se nalazi se u centralnom delu jugoistočne Srbije, na nadmorskoj visini od 400m i sa svih strana je jasno ograničena planinama - Rtnjem, Ozrenom, Devicom, Slemenom i Bukovikom. Kroz Sokobanju protiče reka Moravica koja gradi Bovansku klisuru. 
Ruža vetrova se formira iznad kotline, a vazduh bogat negativnim jonima uz šest termomineralnih izvora vode predstavaljaju prirodno bogatstvo koje se koristi u lečenju različitih oboljenja.
Centar Sokobanje je lepo uređen i popločan pa je kao pešačka zona dobar za laganu šetnju.
Ukoliko obilazak krenete Parka Borići, preko Informativnog centra, Zavičajnog muzeja, Miloševog konaka i Crkve Preobraženja doćićete do prelepo uređenog Gradskog parka na čijem obodu se nalazi turski hamam.
Nastavak šetnje vodi dalje do Parka Banjica preko prelepih plaža: Župan Tri, Šest kace i Džentlmen. Ukoliko produžite uz korito reke Moravice doćićete do Marko Polo pećine, sjajnog mesta da napravite pauzu i uživate u kafi ili ručku u nestvarnom ambijentu kakav samo priroda može da stvori.

Istražujući šta Sokobanja ima da ponudi otrkili smo brojna izletišta, od kojih smo neka posetili, a druga ostavili za narednu priliku kada se nađemo u ovim krajevima.

Ripaljka je jedan od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji nalazi se na oko 200 metara od izletišta Grudno. Ovaj vodopad je akumulativnog tipa i zakonom je zaštićen 1948. godine. Nalazi se neposredno na vrelu reke Gradašnice i dobio je ime po tome što se u ovom kraju često umesto skočiti kaže ripati. Postoje vodopad mala Ripaljka, koja ima pad vode 9 m i velika Ripaljka sa padom vode od 17, 5 m. Oba vodopada izgledaju fascinantno.

Lepterija je najposećenije izletište. Do njega se može doći asfaltnim putem ili uređenim šumskim stazama.  Na tom putu je i restoran Pećina, sadašnji Marko Polo, smešten ispod stene na obali reke Moravice, idealno mesto za ručak u prirodi ili odmor uz kafu u toku šetnje. 
Na samom izletištu, koje je takođe pored reke postoji deo sa letnjikovcima i klupama, kao i mesta gde se može praviti roštilj. Na Lepteriji postoje dva izvora (tople i hladne vode). Izletiste je zaštićeno zakonom i proglaseno predelom izuzetnih odlika.
Bovansko jezero nalazi se na ulazu u Sokobanju iz pravca Aleksinca i služi kao akumulacija za snabdevanje vodom. Dugo je 10 km, sa najvećom dubinom od preko 30 m na pojedinim mestima. Bogato je ribom, pravo je uživanje za pecaroše i pravi raj za kampere. Postoje i uređena mesta za kupanje. Pošto predstavlja akumulaciju za snabdevanje vodom Aleksinca, zabranjena je vožnja motornim čamcima, ali za jedriličare, ljubitelje veslanja i pedalina sjajno mesto. Svake godine se u aprilu i septembru održava jedriličarska regata "Bovan".

Šta još možete videti u blizini?
Crkva Svete Marije se nalazi u neposrednoj blizini izletišta Lepterija i do nje se može doći pešaka. Nedavno je izgrađena na temeljima stare crkve iz 14. veka koja je bila porušena.
U blizini je staza koja vodi do prirodnog fenomena poznatog kao Bogorodica u steni. Udubljenje u steni ima oblik majke s detetom, a prema predanju u toj se steni sakrila Bogorodica s Hristom u naručju, bežeći pred Rimljanima.
Nedaleko je zapuštena srednjevekovna tvrđava Sokograd. Utvrđenje je nastalo u periodu osvajanja ovih prostora od strane Rimljana.
Više informacija: http://www.sokobanja.travel/

Mapa puta: Beograd – Sokobanja https://goo.gl/maps/zNjhrxzFeM12


Uskoro i nove ideje za izlete u ovim krajevima!

Коментари

Translate