OBIŠLI SMO SPOMENIKE NA KOSMAJU I JAJINCIMA

  
Obilazeći okolinu Beograda, često smo imali priliku da u daljini vidimo jedan spomenik koji nas nije ostavljao ravnodušnim, ali nikako nismo nalazili pogodno vreme da da izbliza vidimo. U pitanju je spomenik posvećen Kosmajsko-posavskom partizanskom odredu.

Planina Kosmaj nalazi se južno od Beograda u okolini Sopota i Mladenovca na manje od sat vremena vožnje autom.

U Drugom svetskom ratu na području Kosmaja delovao je čuveni Kosmajsko-posavski partizanski odred, a palim borcima iz tog odreda je na vrhu planine podignut spomenik. O njegovom izgledu odlučivali su skultptor Vojin Stojić i arhitekta Gradimir Medaković. Neverovatno umetničko i arhitektonsko delo koje odoleva zubu vremena već decenijama. Vremenom, usled ne baš dobrog održavanja okoline spomenike izgubio sjaj, ali ne i na značaju i lepoti. Priroda u okolini spomenika je prilično netaknuta, bogata šumom tako da je poseta i tokom vrelih letnjih dana veoma prijatna.

Na planini postoji još jedan spomenik na vrhu Beli kamen,podignut u čast stradalima u Prvom svetskom ratu, na kome su ispisani stihovi pesnika Đure Jakšića.


Više informacija: http://www.manastirtresije.org/

Na Kosmaju se nalaze se i dva manastira, Tresije i Pavlovac, koja su od velikog kulturno – istorijskog značaja.
Manastira Tresije je osnovan još 1309. godine u vreme kralja Dragutina. 
Konak za ovaj manastir položila je 1991. godine kneginja Jelisaveta Karađorđević. Manastirski kompleks je veoma lepo uređen, ušuškan u gustoj šumi i prelepoj prirodi a nalazi se uz jedini put koji vodi do memorijalnog kompleksa na Kosmaju.

U neposrednoj blizini ima više ugostiteljskih objekata u kojima se možete osvežiti, napraviti pauzu za ručak i odmoriti. Jedno od najpoznatijih mesta, na kome je stalno gužva je kafana Kod Tome i Nade. Vraćajući se ka Beogradu alternativnim pravcem, mi smo se ipak opredelili za pauzu na jednom drugom lepom mestu gde je bila manja gužva – kafani Zeleni čair. Prijatan ambijent, dobra usluga i kvalitetna hrana po pristupačnim cenama.
U Jajincima sahranjeno najmanje 80.000 žrtava fašističkog terora, od kojih je većina na streljanje dovedena iz logora na Banjici. Na tom mestu je podignut memorijalni kompleks sa prepoznatljivim spomenikom. Iskoristili smo priliku da posetimo ovo mesto na kome su se u prošlosti događale strašne stvari.

Na Jajincima se zvanična komemoracija održava jedanput godišnje, na dan proboja logoraša iz Jasenovca.
Jajinci su svoje mesto u kolektivnom sećanju dobili i kroz roman "Gec i Majer" Davida Albaharija.  



 Mapa puta: Beograd – Jajinci – Kosmaj 

Коментари

Translate