RESTORAN VINOGRADI I MANASTIR RAJINOVAC


Prvi sunčani dan ovog proleća izmamio nas je na izlet u okolini Beograda. Želeli smo da posetimo neki lep restoran u kome do sada nismo bili. Setili smo se lične preporuke prijatelja za restoran Vinogradi koji se nalazi na sjajnoj lokaciji u Grockoj. Pošto nam prioritet nije hrana, već otkrivanje lepih predela, interesantnih mesta i znamenitosti, konsultovali smo Internet kako bismo saznali šta još možemo obići u blizini. Tako smo otkrili da u Grockoj postoji lep Dunavski kej, i saznali za prelep manastir Rajinovac.



Restoran Vinogradi nalazi se na sjajnoj lokacij , na uzvišenju Cigansko brdo iznad Grocke. Lokacija restorana ima jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pogledu iz ovog restorana divili su se i Tito, a uz njega strane i domaće delegacije, poznati glumci, pevači, književnici.
Pogled se pruža na Dunav sa adama, Pančevo, Smederevo, pa čak i na Vršačke vinograde. U nekadašnjoj Jugoslaviji bio je mesto okupljnja svetske elite a među najpoznatijim gostima pominju se i Sofija Loren i Nil Amstrong…

Mi možemo da posvedočimo da je pogled iz Restorana zaista prelep I da vidikovac ostavlja bez daha. Imajući u vidu da smo na lokalitetu bili u rano proleće kada se priroda još nije probudila, sigurni smo da je pogled još lepši uz više zelenila, kada se priroda probudi. Takođe, moramo da pohvalimo profesionalnu uslugu, odličnu ponudu ukusnih jela i prihvatljive cene. Svakako, mesto za preporuku na kome ćete uživati svim čulima.
Više informacija: http://restoranvinogradi.com/

Manastir Rajinovac se nalazi na brdu iznad sela Begaljice, na svega 5 km od Grocke, okružen prelepom prirodom. Za nastanak manastira vezuje se jedna interesantna legenda. 
Nekada davno, u ovom kraju živeo  imućan čovek Bugarčić, koga je služio momak zvani Raja iz Bosne. Kada je momak odslužio svoje Bugarčić mu je isplatio njegovu zaradu. Kada je Raja krenuo kući, sustigli su ga gazdini sinovi, ubili ga i otelil mu novac. Ubistvo je bilo zataškano, ali su nakon dve godine Rajino telo pronašli čobani. Gazda Bugarčić je prepoznao  svoga slugu i shvatio je da su ga ubili njegovi sinovi jer ih je od njegovog odlaska pratila bolest i nesreća. Da bi se iskupio za greh svojih sinova, podigao je brvnaru na svome imanju, za isti broj dukata koji je Raja zaradio, a koje su mu njegovi sinovi oteli. Raji za dušu, a sebi za iskupljenje pa je od tada u narodu ostala priča da je crkvu podigao Rajin nova cod čega je i ostao naziv manastir Rajinovac.
Manastir je veoma lepo uređen, lako je dospupan a crkva je veoma lepo oslikana. Posetite ovo lepo mesto koje odiše mirom.


Posetu Grockoj završili smo obilaskom obale Dunava. Dunavsko šetalište je uređeno ali sem par splavova ne postoji previše sadržaja koje nudi posetiocima. Na nekom od splavova možete uživati u blizini vode, popiti kafu ili pojesti obrok. U neposrednoj blizini šetališta postoji i veliki parking na kome možete ostaviti automobil.


Mapa puta:  Beograd – Manastir Rajinovac – Kej Grocka – Restoran Vinogradi

Uživajte u otkrivanju lepota Srbije. Pronađite interesantne ideje za izlete na Weekend Serbia blogu.




Коментари

Translate