TURISTIČKI OBILAZAK SMEDEREVA

Smederevo je grad u Podunavskom okrugu, na obalama Dunava u severoistočnom delu Srbije. Od Beograda je udaljen svega 60 km. Do Smedereva se stiže jednostavno i brzo za oko sat vremena vožnje bez obzira da li izaberete putovanje auto-putem ili uz Dunav, preko Grocke i kroz nekoliko manjih mesta.

Prva lokacija koju smo obišli prikom posete Smederevo bila je poznata Smederevska tvrđava. Ona se nalazi na prostranoj zaravni na ušću reke Jezave u Dunav. Podignuta je s ciljem da bude prestonica zemlje i utvrđeni dvor despota Đurđa Brankovića i da zameni Beograd koji je, nakon smrti despota Stefana 1427. godine, vraćen Mađarima.
Građena je uz velike napore i predstavlja poslednje veliko ostvarenje srpske vojne arhitekture iz tog perioda istorije. Smederevska tvrđava je tada predstavljala najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi.
Smederevska tvrđava danas predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja, popularnu turističku destinaciju, kao i ekskluzivan prostor za muzičko-scenske i druge kulturne događaje. 
Više informacija o Smederevskoj  tvrđavi na: www.smederevskatvrdjava.com

Tvrđava kao i čitav grad Smederevo najživlji su tokom tradicionalnog događaja Smederevske jeseni. Pored uživanja u vinu, izložbama voća, grožđa i jabuka, posetioce uvek očekuje bogat muzički, kulturni i dečji program.

Nakon obilaska tvrđave sledio je obilazak centra grada kojim dominira Trg Republike, jedan od lepših i većih u Srbiji. Na njemu se nalazi nekoliko lepih i značajnih građevina kao što su Crkva Svetog Đorđa iz 1854. zgrada Opštinskog suda građena između 1886.-1888. koja je danas ugostiteljski objekat. Idealno mesto za kafe pauzu i uživanje u pogledu na prelepu arhitekturu.

U neposrednoj blizini nalazi se i Karađorđev dud je spomenik prirode - botaničkog karaktera ali i znamenito mesto iz istorije Smedereva.  Pod ovim stablom je 8. novembra 1805. Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka, primio ključeve Smederevske tvrđave od turskog zapovednika grada Muharema Guše. Predaja ključeva je izvršena na svečan način, jer su Turci ostavili Srbima mnogo topova i municije, a Karađorđe im je dozvolio da izađu iz Smedereva sa vojnim častima i sitnim oružjem i da lađama odu niz Dunav u Vidin, u Bugarsku.

U centru grada, ispred Gimnazije se nalazi i spomenik u prirodnoj veličini srpskom prosvetitelju i reformatoru Dositeju Obradoviću  izliven u bronzi, a delo je akademika Nikole Jankovića. Dositej Obradović je po povratku u otadžbinu došao u Smederevo i oduševljen prizorom rekao: "Ha, braćo moja, kako mi se čitav život kratkim čini dok smederevske ne ugledah predele".

Muzej u Smederevu je zavičajnog tipa, a predmeti koji se u okviru postavke izlažu uglavnom su pronađeni na teritoriji Smedereva ili su važna svedočanstva o prošlosti ovog kraja. Vremenski period koji je prezentovan izloženim predmetima veoma je veliki i obuhvata raspon od daleke geološke prošlosti do sredine 20. veka.


Da biste posetili Vilu Zlatni breg, letnjikovac dinastije Obrenović koji se nalazi na svega 4 kilometara od centra grada neophodna je rezervacija unapred. Posete su organizovane, uz vođenje i traju oko sat ipo vremena. Lokalitet je vredan posete, a fotografisanje u objektu je zabranjeno. Više informacija potražite na linku.


Mapa puta:  Beograd – Smederevo



Šta još možete videti u okolini?
Arheološki park otvoren je tokom cele godine - Viminacijum udaljen je oko 40km ili sat vremena vožnje od Smedereva. Preporučeno vreme za obilazak je do 2 sata pa prema tome planirajte i posetu. Više informacija na: www.viminacium.org.rs

Коментари

  1. Toliko je dobar grad da svi beze iz njega na zalost

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман28. мај 2020. 20:36

      Град има богату историју, али због мањак посла људи беже у Београд или у друге државе. То је прави проблем, мада некоме и досади град јер је мали и све се лако обиђе и нема неке велике забаве. Ево ја живим у њему већ 15 година и није више тако занимљиво, верујте ми ово је добар град, али нема добрих понуда за посао.

      Избриши

Постави коментар

Translate