POSETILI SMO VRŠAC i VRŠAČKU KULU

Na manje od 90 km od Beograda, i oko dva sata vožnje preko Pančeva i Alibunara, dolazi se do Vršca, naše naredne destinacije za izlet. Vožnja do tamo je lagana, kako zbog brojnih niskih ograničenja brzine kroz naseljena mesta, tako i zbog razledanja lepih predela kroz koje put vodi.

Vršačka kula

Vršačka kula, predstavlja simbol grada, ali i cele okoline. Kulu je 1439. godine podigao Đurađ Smederevac posle pada Smedereva, sa ciljem da zaštiti svoje posede na prostoru današnje Vojvodine. Od celog utvrđenja najočuvanija je Donžon kula, visine 20m, koja je danas u potpunosti restaurirana i izgleda veoma lepo, a sa vrha se pruža odličan pogled.

Odmah ispod Vršačke kula je zaletište za paraglajdere, pa smo prilikom posete mogli da uživamo u veštini većeg broja pilota koji su koritili idealne vremenske prilike za letenje. Verujemo da je njihov pogled na okruženje bio još bolji.
Video snimak jednog leta paraglajderom sa zaletišta Vršačka kula možete pogledati na YouTube videu

Katedrala u Vršcu - Crkva Svetog Gerharda

Velelepni rimokatolički hram, posvećen Sv. Gerhardu, zidan je od 1860. do 1863. godine i danas predstavlja jedan od nalepših objekata u Vršcu.
Projekat se do detalja oslanja na srednjevekovnu gotičku kulturu. Enterijer crkve bogato je opremljen izrezbarenim nameštajem, ukrašen zidnim i oltarskim slikama, vitražima i skulpturama. Glavnu oltarsku palu je 1863. naslikao profesor bečke Akademije Peter Johan Gajger.
Ova katedrala se zbog odlične akustike povremeno koristi i kao koncertna dvorana, a u njoj su do sada nastupali mnogobrojni horovi i poznati operski pevači.

Crkva Svetog Teodora Vršačkog

O tome kako je nastala crkva Teodora Vršačkog postoji veoma interesantna istorijska priča. Teodor Nestorović, vršački vladika, 1594. godine, podigao je banaćane na ustanak protiv turaka. Banaćani su pod barjakom Svetog Save uspeli da osvoje Banat, ali je turska vojska nakon par meseci uspela da povrati izgubljene gradove, a vršački vladika je uhvaćen i kažnjen tako što mu je živom odrana koža. Četiri veka kasnije proglašen je za svetitelja od strane Srpske Pravoslavne crkve i time Vršac postaje jedan od retkih gradova koji ima Svetitelja sa imenom grada – Sv. Teodor Vršački.
 

U čast ovog Svetitelja na Vršačkom bregu je 2002. godine podignut i osveštan hram Svetog Teodora Vršačkog.

Gradski muzej u Vršcu

Gradski muzej Vršac je pre svega bio zamišljen kao zavičajni muzej sa ciljem da prikaže istoriju grada Vršca. 

Tokom vremena je prerastao u ustanovu kompleksnog tipa, koja pokriva istoriju čitavog područja južnog Banata, sa širokom lepezom objekata i artefakata iz arheologije, numizmatike, etnologije, umetnosti i prirodnih nauka.



Muzej je nedavno renoviran i uređen, a ima veoma lepu stalnu postavku vrednu obilaska, uz stručno vođenje i za najmanje grupe posetilaca. Kupovinom ulaznice za Gradski muzej omogućen vam je i ulazak u Vršačku kulu.



Više informacija o muzeju: http://www.muzejvrsac.org.rs/

Prililkom posete Vršcu, u prirodnoj hladovini gradskog parka i sadržaja koji nudi, uživali smo uz šetnju, kafici, a najmlađi u dečijem igralištu.


Gradski park u Vršacu je jedan od malobrojnih sačuvanih parkova javnog karaktera, mešovitog stila svojstvenog za Evropu 18. veka a zahvata površinu od oko 7 hektara na kojoj se nalazi oko 80 različitih vrsta rastinja.  

Šta još možete videti u Vršcu i okolini:

Manastir Mesić jedan je od najznačajnijih manastira u jugoistočnom Banatu, nastao najverovatnije u XV veku, mada ga po lokalnoj legendi osniva 1225. godine Arsenije Bogdanović Hilandarac koga je lično Sv. Sava postavio za igumana manastira. U crkvi posvećenoj Sv. Jovanu Krstitelju, nalaze se ostaci fresaka iz 1743. godine i dobro su očuvane. Ispod se nalazi još stariji sloj fresaka koji nije ispitan, kao i freske koje su nastale u XVIII veku. Manastir u svojoj riznici čuva vredne rukopise i knjige, kao i niz slika poznatih slikara.
Više informacija: http://www.eparhijabanatska.rs/manastiri/mesic/

Zgrada „Stara apoteka“ u Vršcu se nalazi u ulici Stevana Nemanje 1, podignuta je sredinom 18. veka. Zbog značaja za istoriju apotekarske delatnosti i istoriju likovne kulture kao vredan primer graditeljskog nasleđa Vršca iz 18. veka, zgrada je pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja.



Plan puta: Beograd – Vršac nalazi se na linku

Pogledajte i ostale ideje za izlete na blogu!

Коментари

Translate