POSETILI SMO MANASTIR MANASIJA


Prilikom prethodne posete okolini Svilajnca i Despotovca obišli smo Prirodnjački centar, vodopad Veliki Buk i Resavsku pećinu pa nismo imali dovoljno vremena da obiđemo i Manastir Manasija. Poseta i obilazak Manasije je ostavljena za neki naredni izlet, i sada je došlo vreme da to i realizujemo.

Na putu do tamo svratili smo i u Etno-selo Moravski konaci, o čemu smo pisali ranije, kada smo išli u obilazak Jagodine i okoline. Pošto se kompleks nalazi odmah uz auto-put  i rutu kojom idemo ka Manasiji, i ovoga puta odlučili smo da tu napravimo pauzu za kafu.

U nastavku putovanja, za nekih sat vremena vožnje, prilično dobrim putem dolazi se do finalnog odredišta, manastira Manasija. Neposredno ispred kompleksa opasanog zidinama postoji označeno mesto za parkiranje vozila.

Manastir Manasija

Manastir Manasija (Resava) je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“. Nalazi se na oko 30 kilometara od auto-puta Beograd-Niš, blizu Despotovca.

Manastir je podigao despot Stefan Lazarević, poznat i kao Visoki Stefan, čije se mošti, po mišljenju nekih stručnjaka, nalaze u južnom delu crkve, ispod bele mermerne ploče. Gradnja je trajala između 1407. i 1418. godine. Odmah posle osnivanja, Manasija je postala kulturni centar despotovine. Njena „Resavska škola“ bila je prepisivačka radionica i bila je izvor pisanih dela i prevoda i posle pada despotovine, kroz ceo 15. i 16. vek.

Manastirski kompleks izgleda fascinantno. Opasan je veoma visokim zidinama, a nekada je imao 11 kula, dobar deo je sačuvan ali nije restauriran. Dvorište manastira je veoma lepo uređeno i održavano.

Više informacija možete pronaći na veoma lepom, informativnom dvojezičnom sajtu: http://manasija.rs/

Plan puta Beograd  - Moravski konaci -  Manastir Manasija:




Šta još možete da vidite u blizini?

Predvina priroda i izvor reke Grze nalazi se u ovom delu Srbije, o čemu smo pisali u nekom od prethodnim teksova. Pročitajte detaljnije na linku. Za posetu Krupanjskom vrelu nismo uspeli da nađemo dovoljno vremena. Biće prilike, nadamo se uskoro.

Ukoliko imate predloge i ideje za neke naredne izlete, pišite nam u komentaru.

Nastavljamo sa otkrivanjem prirodnih lepota Srbije.


Коментари

Translate