CARSKA BARA i TIGANJICA

Specijalni rezervat prirode "Stari Begej - Carska bara" sačinjen je od više jezera, vrbaka i stepa, trske i ševara nalazi se na oko 80 km od Beograda, i oko 2 km od magistralnog puta Zrenjanin-Beograd, a zauzima površinu od oko 1600 hektara.



Na svega nešto više od sat vremena vožnje od Beograda, dolazi se do neverovatnog prirodnog bogatstva. Na području Carske bare evidentirano je više od 200 ptičjih vrsta, među kojima su i prave retkosti - primerci ugroženih vrsta čaplji, kormorana, gnjuraca, pataka. Močvarnu vegetaciju područja čine interesantne biljne vrste, retke i ugrožene belog i žutog lokvanja ili močvarne orhideje, dok je prostor oko bare obrastao dugogodišnjim zasadima vrbe i topole.

foto: carskabara.rs
Pored ptica i neverovatnog biljnog sveta koji se sastoji od preko 500 vrsta, ovde se mogu pronaći i divlja svinja, srna, lisica, zec. U vodama starog Begeja i Carske bare živi 24 vrste riba.

Posetiocima je na raspolaganju  obilazak rezervata turističkim brodom, stazom zdravlja, iznajmljivanje čamca na vesla i kanua,posmatranje ptica i poseta prirodnjačkoj kući (izložbena postavka prepariranih zivotinja,filmska projekcija i foto galerija).

Detaljnije informacije i fotografije na sajtu: www.carskabara.rs

Banatsko etno-selo "Tiganjica" sagrađeno je od temelja u lalinskom stilu na način na koji se u davna vremena gradilo. Dočarava posetiocima Banat, način življenja u Banatu i pruža im mogućnost da se bar na tren vrate u prošlost i osete njegove čari.


Posetiocima je na raspolaganju razgledanje tradicionalne banatske kuće koja raspolaže sa šest soba i ekonomskim dvorištem. U okviru imanja su i štale sa rasnim konjima kao i staze za jahanje a deca se mogu zabavljati u ograđenom dečijem igralištu i društvu poni konja. 



U okviru kompleksa nalazi se i mini zoo-vrt a za one koji volje aktivan vikend postoji i teren za odbojku na pesku. U sećanje na tvorca "Tiganjica"  sagrađen je Ljubišin etno muzej, koji sadrži preko 400 starih predmeta, starih kola, parnica, peći.



U ovkiru etno-sela se takođe nalazi i restoran "Trofej". Ukoliko planirate posetu za vikend, poželjna je rezervacija unapred a gostima se nude različiti domaći i lokalni specijaliteti.




Mapa puta: Beograd - Tiganjica - Carska bara  


Da li vam se svideo predlog za izlet? 

Коментари

Translate