VINARIJA ZVONKO BOGDAN i SUBOTICA

Inspirisani izletima na serveru Srbije, kada smo obilazili Ergelu Kelebija i Palić, prvu slobodnu priliku iskoristili smo da se tamo vratimo. 

Ovoga puta, ideja je da obiđemo jednu prelepu vinariju i probamo njihova vina i upoznamo prelepu arhitekturu najsevernijeg grada u Srbiji.

Vinarija Zvonko Bogdan počela je sa radom 2008. godine spajajući tradiciju Palićkog vinogorja sa najsavremenijom francuskom tehnologijom.
Vinarija se nalazi na istočnoj obali jezera Palić, i izgrađena je u stilu secesije, karakteristične za tradicionalnu arhitekturu Palića i Subotice.
Imali smo više puta da posetimo vinariju i da uživamo u degustaciji vina i obilasku objekta u pratnji stručnog vodiča. Nismo preveliki poznavaoci vina, ali su nam se mnoga koja smo probali, svidela su nam se, pa smo i kupili par flaša u vinariiji za degustaciju u Beogradu. J
Više informacija: www.vinarijazvonkobogdan.com

Subotica je najseverniji grad u Republici Srbiji, drugi po broju stanovnika u Vojvodini, na 10 km udaljenosti od granice Srbije sa Mađarskom.

Subotica se razvila i izgradila u moderan srednjoevropski grad krajem 19. i početkom 20. veka. Tadašnji bogati građani nadmetali su se u izgradnji svog grada sa Budimpeštom i drugim metropolama. Želeći da lepotom nadmaše evropsku arhitekturu širom su otvorili vrata novoj umetnosti i arhitekturi secesije.

Secesija je međunarodni je umetnički stil u likovnoj umetnosti, arhitekturi, primenjenoj i drugim umetnostima, koji obuhvata razdoblje od 1890. do 1910. godine. Inspirisan je prirodnim oblicima i strukturama, ne samo kod cvetova i biljaka nego svim zakrivljenim linijama.

Zahvaljujući arhitekturi i umetnosti u tom periodu, Subotica i danas ima prelepe zgrade i fasade. Obilazak grada svakako treba da vas dovede do nekih od najpoznatijih objekata.

Rajhlova palata
Nasuprot železničke stanice nalazi se secesijska zgrada Likovnog susreta, smeštena u nekadašnju Rajhl-palatu izgrađenu 1904. Zgrada je sagrađena prema projektu Ferenca Rajhla, po kome i nosi ime. Od početka šezdesetih godina prošlog veka predstavlja mesto održavaja najboljih umetničkih izložbi u gradu.
izvor: WikiPedia
Gradska kuća je glavno obeležje Subotice koje će vas već na prvi pogled ostaviti bez daha. Nalazi se na centralnom gradskom trgu i svi putevi vode do nje. Podignuta je za dve godine, od 1908. do 1910, ali su radovi na ukrašavanju enterijera trajali još dve godine. Zgrada je ukrašena je sa bezbroj šara stilizovanog cveta lale i fantastično je osvetljena pa iskoristite priliku da je vidite i uz rasvetu. A kada se popnete na vidikovac na vrhu Gradske kuće, panorama Subotice i okoline će vam ostati u sećanju celoga života.


Plava fontanta od keramike „Žolnai“ nalazi se uz Gradsku kuću i novi je simbol Subotice izgrađen je 1985. godine. Fontana je glavno sastajalište i odmorište kako ljudima, tako i golubovima. Svakog leta na glavnom gradskom trgu snižava temperaturu za nekoliko stepeni u toku sparnih dana. Fontana se odlično uklapa sa ostalom arhitekturom i zelenilom.

Gradski muzej u Subotici smešten je u jednu od najlepših secesijskih zgrada. Građena je po planu braće Vago čija dela uvek krasi motiv ptica, vidljiv i na ovoj zgradi. Nekad je u ovoj zgradi bila štamparija, a od 2008. godine, preuređena je za potrebe muzeja.
izvor: gradskimuzej.subotica.rs
Sinagoga u Subotici je sagrađena 1902. godine u stilu secesije. Sinagoga je 1974. proglašena za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Građena je po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba, saradnika arhitekte Edena Lehnera, tvorca mađarske varijante secesije.



Na području Subotice nalaze se i mnoge drugi hramovi izgrađeni u XVIII i XIX veku: Srpska pravoslavna crkva Sv. vaznesenja, Franjevačka crkva, Katedrala sv. Tereze Avilske, srpska pravoslavna crkva u Aleksandrovu, Senćanska crkva Svetog Đurđa.

Narodno pozorište
Centar grada od nedavno krasi gotovo završena zgrada Narodnog pozorišta. Najveći deo nekadašnje zgrade, izgrađene 1853. godine je zbog trošnosti srušen a novi objekat zadržao je samo prepoznatljive korintske stubove. Subotičko Pozorište drugo najstarije pozorište u Srbiji.



Pešački obilazak centra Subotice sa najznačanijim lokacijama koje smo obišli ili posetili možete pogledati na mapi:


Prilikom obilaska Subotice, uvek pronađemo osveženje i dobru hranu u nekom od restorana i njihovim baštama u hladovini. Najčešće smo svraćali do nekog od restorana u ulici Marije Korvina, gde su prema ponudi hrane i usluzi Stara picerija ili Boss Caffe omiljeni izbor.



Za ljubitelje dobre kafe možemo da preporučimo Kafe priča. Kod njih možete nabaviti odličnu kafu za poneti uz veoma interesantne kombinacije različitih aroma i kafe punog ukusa ili možete uživati u interesantnom enterijeru ili skrivenoj bašti.

Mapa puta: Beograd - Vinarija Zvonko Bogdan - Subotica 



Ovo nam  je bilo dovoljno za jedan interesanta i sadržajan izlet. U neposrednoj blizini se nalazi Palić i Palićko jezero sa brojnim sadržajima koje nudi, o čemu smo već pisali. Takođe, u okolini ima i dosta interesantih salaša i vinarija koje svakako treba da posetite.


Da li vam se svideo predlog za izlet?

Коментари

Translate