PANČEVO - GRADIĆ NA OBALI TAMIŠA

Pančevo je jedno od retkih mesta gde se možete upoznati sa spojem razlilčitih kultura, umetničkih stilova i vremenskih razdoblja. Udaljeno je svega dvadesetak kilometara od Beograda. Nekoliko puta smo ga posećivali, a u nastavku teksta pročitajte šta nam sviđa i zbog čeka se tamo vraćamo.

Popodne na Tamiškom keju



Jedno od omiljenih šetališta i mesta za rekreaciju i odmor Pančevaca, svakako je Tamiški kej. 


Obala reke koja protiče kroz ceo Banat, okružena je i brojnim klupicama, restoranima i kafićima.Tamiški kej predstavlja danju lokacija za odmor, a noću mesto za noćni provod.

Pančevo centar

Centrom grada dominira crkva Bogorodičnog uspenja ili crkva sa dva tornja kao jedan od simbola Pančeva. U neposrednoj blizini nalazi se Trg kralja Petra I, narodni muzej Pančevo, i nekoliko drugih verskih objekata.  




Narodna bašta

Na inicijativu brigadnog generala Mihajla Mihaljevića  mala zelena površina na obodu grada uređena je 1829 godine, u pravu zelenu oazu i najveći park u Pančevu. Od tog dana Narodna bašta postaje omiljeno šetalište i prostor za boravak u prirodi.


Na površini od 15 hektara nalazi se oko 2000 stabala, a park je lepo uređen i u njemu se uz pešačke, nalaze i staza za trčanje, igrališta za decu, kafe-galerija, sprave za rekreaciju i paviljon u kome se održavaju koncerti tokom leta.

Park Barutana



Park se nalazi u nastavku Narodne bašte, na izdvojenoj površini od 3 hektara i predviđen je za ekstremne sportove. U njemu se nalazi se skejt i biciklistički teren, kao i veštačka stena od betona, visine 11 metara kao i teretana na otvorenom.

Gradska šuma


Na svega par stotina metara udaljenosti od centra Pančeva na desnoj obali Tamiša nalazi se prava močvarna, prirodna oaza u kojoj se mogu videti brojne ptice od kojih se posebno ističu siva čaplja i izuzetno ugrožena crna roda. To područje od železničkog mosta pa sve do Dunava poznato je kao Gradska šuma.  

Vajfertova pivara
Razgledanje i upoznavanje Vajfertove pivare, zaista je posebno i neponovljivo iskustvo. Ova stara zgrada je posebno bitna Pančevcima i svim ljubiteljima piva, jer je ovde počela proizvodnja davne 1722. godine. Ona i danas reprezentuje mesto na kome se sastaju brojni meštani, ali i turisti koji žele da vide jednu od prvih pivara u južnom delu Evrope.



Ukoliko vas put povede ka Pančevu, ili krenete u kupovinu u Aviv Park u u blizini Narodne bašte, iskoristite priliku da prošetate gradom i vidite šta nudi posetiocima. Sve je veoma blizu, kao u svakom malom gradu, i dostupno je u pešačkom obilsku. 


Kako do Pančeva? 




Da li vam se svideo predlog za izlet? 

Коментари

Translate