IZLET: ORAŠAC, PEĆINA RISOVAČA I OPLENAC

Na manje od sat vremena vožnje od Beograda, nadomak Aranđelovca, nalazi se malo šumadijsko selo Orašac, gde je 1804. godine, pokrenut ustanak protiv vekovne turske vlasti predvođen čuvenim Đorđem Petrovićem - Karađorđem. 

Na tom mestu danas se nalaze spomen park, škola, muzej i crkva, a u blizini je smeštena i Marićevića jaruga u kojoj se nalazi spomen-česma.

Spomen škola je sagrađena 1932. godine i spada u najlepše zgrade ove vrste u unutrašnjosti Srbije. Arhitekta je nepoznat, ali se po stilu gradnje vidi da se zalagao za povratak starog srpskog arhitektonskog stila.


Spomenik Karađorđu je podignut na dvestagodišnjicu od podizanja Prvog srpskog ustanka. Spomenik je visok 3,4 metra i rad je vajara Drinke Radovanović.
  

Crkva u Orašcu je podignuta u periodu između 1868. i 1870. godine. Umetničku vrednost crkvi daje ikonostas sa 24 ikone koji je oslikao Steva Todorović.


Spomen česma se nalazi nedaleko od crkve, na lokaciji Marićevića jaruga. Podignuta je 1954. godine na stopedestogodišnjicu od podizanja Prvog srpskog ustanka. U centralnom delu ovog spomen-obeležja se nalaze tri lučno zasvedene mermerne ploče. Na srednjoj je uklesan tekst „Na ovom mestu 15. februara 1804. godine je podignut Prvi srpski ustanak“.

Aranđelovac je bio sledeća stanica na našem izletu. Mesto u srcu Šumadije poznato je po blagotvornosti kisele vode, u čijim je lekovitim svojstvima nekada uživao knjaz Miloš Obrenović. Prema želji srpskog knjaza grad je dobio ime Aranđelovac.

Okružen je planinama Bukulja i Venčac, i na samom ulazu u grad se nalazi fascinantna pećina Risovača.


Risovača je značajno arheološko i paleontološko nalazište, i jedina pećina za koju je utvrđeno da su je nastanjivali praistorijski ljudi. Na zidovima pećine koja je proglašena i spomenikom prirode, nalaze se figure koje predstavljaju porodicu okupljenu oko vatre a sačuvani artefakti od kamena ukazuju da ih je koristio praistorijski lovac neandertalac.

Detaljnije: http://www.muzejarandjelovac.rs/ 


Park Bukovičke Banje postao je svetski poznat zahvaljujući činjenici da je to najveći otvoreni izložbeni prostor mermernih skulptura u Srbiji, a UNESKO ga je svrstao u red najznačajnijih svetskih atrakcija u domenu likovne umetnosti.
Nekada je bila mondenski centar građen po uzoru na banje Zapadne Evrope, Bukovička banja je danas značajan centar za rehabilitaciju u Srbiji.


Nakon obilaska Aranđelovca i Bukovičke banje, put nas je dalje vodio do Topole, gradića u srcu Šumadije, koji broji nekih 7.000 stanovnika a koji je stekao slavu u doba Prvog srpskog ustanka.

Oplenac je brdo pored Topole na kome je u prelepom prirodnom okruženju smeštena Zadužbina Karađorđevića. U okviru zadužbinskog kompleksa može se pored Crkva Sv. Đorđa mogu videti i crkva Bogorodice (Karađorđeva crkva), zatim kuća kralja Petra I, u kojoj je živeo dok je nadgledao radove na izgradnji crkve, stara kasarna, i Karađorđev konak sa kulom.




Crkva Sv. Đorđa (Mauzolej na Oplencu)
Godine 1903. Kralj Petar I Karađorđević je izabrao mesto 337 metara visoko, na vrhu Oplenca kao lokaciju za svoju zadužbinu, crkvu Sv. Đorđa. 1. maja 1910. godine započeta je gradnja crkve, prema planovima Koste J. Jovanovića. U jesen 1912. godine crkva je već bila skoro dovršena i čekala na osvećenje.


Petrova kuća je autentično rekonstruisana kuća šumadijskog stila. U kući se nalazi izložen niz dokumenata, unikatnih, kao i ličnih predmeta članova kraljevske porodice od velike vrednosti.

Karađorđev konak pruža priliku posetiocima da razgledaju predmete, dokumente, relikvije i slike iz života Karađorđa, u ambijentu u kome je živeo i radio. Posebnu dragocenost ovog prostora čini i čuveni Karađorđev top, koji je ga je koristio kako bi obaveštavao narod o važnim događajima. Zanimjivost je da na topu nedostaje desna ručka, koja je odlomljena kako bi se od nje načinila kruna kojom je 1905.godine krunisam kralj Petar I.


Uz konak posebno mesto u Karađorđevom gradu, zauzima i crkva Presvete Bogorodice ili Karađorđeva crkva. Ova građevina je podignuta 1811. godine a svaki detalj u ovoj crkvi odiše skromnošću i toplinom, a njena zvona su se prva oglasila u oslobođenoj Srbiji.



Mapa puta:  Beograd - Orašac - Bukovička banja - Pećina Risovača - Oplenac 

Kako vam se svideo predlog za izlet? 

Коментари

  1. i am ERIC BRUNT by name. Greetings to every one that is reading this testimony. I have been rejected by my wife after three(3) years of marriage just because another Man had a spell on her and she left me and the kid to suffer. one day when i was reading through the web, i saw a post on how this spell caster on this address AKHERETEMPLE@gmail.com have help a woman to get back her husband and i gave him a reply to his address and he told me that a man had a spell on my wife and he told me that he will help me and after 3 days that i will have my wife back. i believed him and today i am glad to let you all know that this spell caster have the power to bring lovers back. because i am now happy with my wife. Thanks for helping me Dr Akhere contact him on email: AKHERETEMPLE@gmail.com
    or
    call/whatsapp:+2349057261346










    i am ERIC BRUNT by name. Greetings to every one that is reading this testimony. I have been rejected by my wife after three(3) years of marriage just because another Man had a spell on her and she left me and the kid to suffer. one day when i was reading through the web, i saw a post on how this spell caster on this address AKHERETEMPLE@gmail.com have help a woman to get back her husband and i gave him a reply to his address and he told me that a man had a spell on my wife and he told me that he will help me and after 3 days that i will have my wife back. i believed him and today i am glad to let you all know that this spell caster have the power to bring lovers back. because i am now happy with my wife. Thanks for helping me Dr Akhere contact him on email: AKHERETEMPLE@gmail.com
    or
    call/whatsapp:+2349057261346

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Translate