JEDNODNEVNI IZLET – ERGELA KELEBIJA I PALIĆ

Neke od lokacija na severu Srbije u koje se rado vraćamo su Ergela Kelebija, Palić i njihova okolina. Više puta smo imali priliku da, u različito doba godine, posetimo ove fantastične predele. Uvek smo sa putovanja donosili lepe uspomene i fotografije.

Od Beograda, najudaljenija tačka ovog putovanja je Kelebija (220 km), na samoj granici sa Mađarskom. Iako je veća kilometraža, putuje se nešto manje od dva sata auto-putem E-75 do isključenja za Suboticu, a zatim lokalnim putem još sat vremena do Kelebije.


Ergela Kelebija nalazi se uz istoimenom mestu. Prilikom posete ergeli, od ljubaznih vodiča čuli smo priču o lipicanerima, imali priliku da vidimo svečanu salu Potkovica i kolekciju od preko 30 fijakera, čeza i saonica.
  

Gledali smo prelepe lipicanere koji se igraju na pašnjaku, a uživali smo u vožnji fijakerima po uređenom parku i borovoj šumi sve do Vile Majur koja pripada pomenutom kompeksu Ergela Kelebija.


Za decu su na raspolaganju igralište, tobogan, teren za odbojku i mali fudbal, basket i jahanje ponija. 

Više informacija na linku: lipicaner.com/



Nakon posete Ergele Kelebija krenuli smo put Palića. Posle kraće vožnje od 40 minuta i pređenih 20 km, stigli smo do naredne lokacije - Palić.


Palić je poznat po Velikom parku, koji je nastao još 1842. godine, sađenjem bagremova i kanadskih topola i uređen po uzoru na engleske vrtove. Na ulazu u park je Vodotoranj, a na centralnom mestu je Velika terasa, a u blizini su Letnja pozornica, gde se održava Međunarodni filmski festival i Muzički paviljon, namenjen promenadnim koncertima subotičkih muzičara.


Palićko jezero je zbog svoje geološko-ekološke vrednosti zaštićeno područje i ima rang parka prirode. Jezero je u obliku nepravilne elipse i obima 17 km. Na obali jezera postoje uređena kupališta Muški štrand i Ženski štrand. Posetioci se na jezeru mogu baviti veslanjem, jedriličarstvom i ribolovom, a u okolini jezera su lovišta.

Uz samo jezero ima nekoliko hotela  među kojima su najpoznatiji Prezident, Park  i Jezero, a tu su i mogobrojni restorani, od kojih su naši favoriti Mala gostiona, Riblja čarda i Villa Viktorija. Dovoljno mesta sa različitom ponudom i po prihvatljivim cenama.

Više informacija: palic.rs



Zoološki vrt Palić je osnovan je još davne 1950. godine i nalazi se u neposrednoj blizini jezera Palić, na površini od 15 hektara. Raspolaže sa više od 150 životinjskih vrsta, a u sklopu ZOO vrta ima autohtonih vrsta netipičnih lišćara, četinara ali i mnogo prelepog sezonskog cveća.



Zoološki vrt smo posetili nekoliko puta do sada jer nam se sviđa ambijent u kome su smeštene životinje. Sve deluje prostrano i otvoreno, na konceptu prikazivanja životinja bez klasičnog kaveza, sa sistemom suvih i vodenih kanala. U delu gde su smeštene žirafe, izgrađen je vidikovac dostpupan posetiocima. Postoji posebno izdvojeno igralište za decu sa odgovarajućim spravama, ali i prostor za kafe pauzu i odmor.

Više informacija:  zoopalic.co.rs/


Proverite vremensku prognozu!
Pogledajte kakvo vreme možete očekivati na Paliću - AccuWeather  

Kako do tamo?
Mapa puta: Beograd - Palić - Kelebija   


Šta još možete videti?
Subotica je prelep grad, kako sam centar, tako i njegova šira okolina. U okolini grada postoji više veoma lepo uređenih salaša i vinarija koje treba obići. Ideja uvek ima, ponekad nedostaje vremena, a dobro planiranje izleta i organizacija je neophodna. Posetu Subotici i lokacijama u blizini smo ostavili za naredni izlet.

Kako vam se svideo predlog za izlet? 

Predložite šta možemo da obiđemo u ovim krajevima. Ostavite komentar. 

Коментари

  1. Trebali ste posetiti vinariju Zvonko Bogdan, odma je uz jezero.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vinariju Zvonko Bogdan smo imali priliku da obidjemo, a o tome pisemo u nekim narednim tekstovima.

      Избриши

Постави коментар

Translate